Gabime të higjienës personale që i përsërisim përditë

Prishtinë | 30 Nën 2023 | 06:22 | Nga Ekonomia Online

Kush do të kishte menduar se detajet e vogla të cilave nuk u kushtojmë vëmendje, mund të na dëmtojnë shëndetin? Ju do të befasoheni kur të shihni rezultatet e këtyre gabimeve të zakonshme.

1. Kafshimi i thonjve tuaj si një mënyrë për të përballuar stresin

Ndonjëherë kafshimi i thonjve mund të shkaktohet nga stresi emocional ose mendor dhe përdoret si një mënyrë e lehtë për t’i kapërcyer këto ndjenja.

Ju gjithashtu mund të kafshoni thonjtë tuaj pa menduar fare. Për fat të keq, kjo nuk ju bën mirë, as për pamjen dhe as shëndetin tuaj.

Hiqni dorë sa më shpejt të jetë e mundur, po kaloni poshtë baktere dhe mikrobe të grumulluara poshtë thonjve tuaj. Gjeni një mënyrë tjetër, alternative dhe më të shëndetshme.

2. Pastrimi i veshëve me pastrues pambuku

Shumica prej nesh besojnë se ato na ndihmojnë të pastrojmë veshët. Sidoqoftë, ajo çfarë bëjnë është e kundërta; dylli i tepërt shtyhet, gjë që shkakton më shumë dëm sesa të mira.

Si rezultat, shkopinjtë e pambukut mund të jenë një shkak i madh për dëmtimin e veshëve, humbjen e dëgjimit dhe kështu me radhë.

Ekspertët mjekësorë ju këshillojnë që të vizitoheni tek një mjek në rast se keni me të vërtetë një problem. Ata do ta zgjidhin problemin tuaj pa shkaktuar dëme të mëtejshme.

3. Moslarja e duarve pas përdorimit të banjës

Nëse nuk i shohim duart pis, nuk i lajmë, por e vërteta është se jo të gjitha të palarat shihen.

Sipas një hulumtimi, njerëzit kanë tendencë të mos i lajnë duart pas përdorimit banjës. Shumica e këtyre njerëzve besojnë se nuk është e rëndësishme dhe është vetëm një humbje e kohës së tyre.

Megjithatë, larja e duarve është mënyra më e mirë dhe më e lehtë për të parandaluar veten nga marrja e sëmundjeve.

4. Mosndryshimi i furçës tuaj të dhëmbëve për një kohë të gjatë

Furçat e dhëmbëve të lagura mund të mbledhin disa lloj bakteresh në pak muaj, të cilat mund të jenë të dëmshme për shëndetin tuaj.

Dentistët rekomandojnë ndryshimin e furçës së dhëmbëve çdo 2-3 muaj, sepse përdorimi për më shumë se 3 muaj mund të sjellë disa probleme serioze shëndetësore, të cilat mund të çojnë, ndër të tjera, edhe në sëmundje të zemrës.

5. Sa gjatë i pastroni dhëmbët

Nëse thjesht pastroni dhëmbët, do të keni akoma tartar të mbetur aty. Problemet me zemrën mund të fillojnë nga rritja e rrjedhjes së gjakut në gojën tuaj.

Dentistët rekomandojnë larja e dhëmbëve për 2 minuta. Sigurohuni që të mos bëheni dembelë po bëni një larje të plotë të dhëmbëve duke kryer të gjitha lëvizjet si në figurë!

6. Mospastrimi i saktë dhëmbëve tuaj

Nuk ka rëndësi se sa tërësisht ju i pastroni dhëmbët. Nëse nuk i pastroni dhëmbët me fill dentar, ju vështirë se mund të mbani mishrat e dhëmbëve tuaj në gjendje të mirë.

Filli dentar ul rrezikun e baktereve për të shkuar më thellë brenda gojës dhe parandalon inflamacionin e dhëmbëve.

7. Pastrimi i lëkurës së fytyrës tuaj çdo ditë

Pastrimi i tepërt i lëkurës sjell akne dhe rrudha dhe mund t’ju bëjë të dukeni më të vjetër.

Dermatologët ju këshillojnë që të pastroni thellësisht fytyrën tuaj dy herë në javë. Përndryshe ajo mund të bëhet më e dëmshme se sa e mirë.

8. Mospastrimi i gjërave që përdoren përditë

Sa shpesh mendoni për objektet që i prekni përditë, por nuk i merrni seriozisht?

Në të vërtetë, gjëra të tilla si kapëset e çelësave, tastiera, pulti dhe smartphone-t (në mesin e shumë të tjerave) janë vendet ku shumica e baktereve janë mbledhur.

9. Pastë dhëmbësh të mbushur me fluoride

Kjo lloj paste dhëmbësh është veçanërisht e rrezikshme për fëmijët, pasi ajo çon në zhvillim të dhëmbëve të çrregullt dhe pika të bardha në dhëmbët e tyre.

Një pastë dhëmbësh e mbushur me fluoride mund të shkaktojë shkatërrim dhëmbësh dhe mund të rrisë nivelin e absorbimit të aluminit në trurin tonë, i cili kontribuon në sëmundjen e Alzheimer.

10. Pastrimi shumë i shpeshtë i ambientit

Duket e çuditshme por është e vërtetë. Nëse pastroni çdo ditë thellësisht, mund të jetë e dëmshme për shëndetin tuaj, pasi mikrobet janë të domosdoshme për të ndihmuar në forcimin e imunitetit të personit.

Por edhe nëse nuk e pastroni fare makinën apo shtëpinë, qilimi juaj dhe dysheku juaj mund të dëmtohen nga grimcat e pisllëkut dhe pluhurit.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme