Gjermania e shqetësuar nga rritja e krimeve kundër politikanëve

Prishtinë | 18 Maj 2024 | 14:35 | Nga Ekonomia Online

“Ne duhet ta ndalojmë këtë spirale”, shkroi politikania social-demokrate (SPD) në artikullin e saj për edicionin e së dielës të gazetës gjermane ”Die Welt”.

Vitin e kaluar janë regjistruar 3691 kundërvajtje ndaj zyrtarëve publikë dhe të zgjedhur dhe përfaqësuesve të partive, përfshirë 80 vepra të dhunshme.

Kjo është një rritje prej 85% krahasuar me 1 994 vepra penale të parë në vitin 2022 dhe një rritje gati 20% në krimet e dhunshme nga 67 që ishin parë në 2022.

”Të prekurit janë të kërcënuar, zyrat e tyre janë sulmuar, shtëpitë e tyre të rrethuara, prona e tyre private është dëmtuar ose shkatërruar”, shkroi Faeser.

Të martën, ajo planifikon të prezantojë statistikat për krimin e motivuar politik për vitin 2023.

Ajo vuri në dukje sulmin ndaj deputetit të parlamentit apo Bundestagut, Matthias Ecke, gjithashtu nga SPD, i cili u rrah dhe u shtrua në spital në Dresden në fillim të majit.

“Ishte kulmi i trishtuar i numrit të madh të përpjekjeve për frikësim, kërcënime dhe akte dhune në javët e fundit. Duhet të tregojmë pa mëdyshje se shteti kushtetues nuk do ta tolerojë këtë dhunë”, tha ajo.

Ajo tha se kjo vlen për dhunën në të gjithë spektrin politik – kundër të gjelbërve dhe ”Alternativës për Gjermaninë” (AfD) të ekstremit të djathtë.

Sulmet nuk kanë për qëllim vetëm politikanët

”Dhuna kundër vullnetarëve ose punonjësve të policisë dhe shpëtimit drejtohet gjithashtu kundër komunitetit”, tha Faeser.

“Ne kemi rritur forcën e policisë federale me 1 000 oficerë çdo vit. Disa shtete federale po forcojnë gjithashtu autoritetet e tyre – kjo është pikërisht ajo që na nevojitet, si në polici ashtu edhe në gjyqësor”, tha ajo.

“Një sulm është një sulm, që vlen njëlloj për të gjithë. Dënimet më të ashpra të synuara kanë kuptim. Ne po ndryshojmë gjithashtu ligjin mbi raportimin në mënyrë që adresat private të politikanëve vendas të mbrohen”, theksoi ajo.

“Nëse njerëzit që kërcënohen kanë përshtypjen se një kallëzim penal është i padobishëm dhe nuk do të ndiqet, atëherë kjo është shkatërruese”, tha Faeser.

Marco Buschmann, ministri gjerman i Drejtësisë, ka reaguar në mënyrë skeptike ndaj një nisme të dhomës së lartë të parlamentit për të ofruar mbrojtje më të madhe për politikanët kundër sulmeve frikësuese ndaj jetës së tyre private.

“Ne do t’i hedhim një vështrim nga afër nismës. Megjithatë, unë do të paralajmëroja kundër krijimit të përshtypjes se politikanët në përgjithësi duhet të kenë frikë nga populli i tyre”, tha Buschmann për gazetat e ”Funke Mediengruppe”.

Shteti lindor i Saksonisë ka propozuar një ligj në Bundesrat, i cili përbëhet nga 16 kryeministrat e shteteve të Gjermanisë, që do ta bënte një vepër penale ndikimin e zyrtarëve publikë dhe përfaqësuesve të zgjedhur nëpërmjet të ashtuquajturës “përndjekje politike”.

“Ligji më i mirë penal është i padobishëm nëse shkalla e zbulimit është e ulët. Çdo efekt parandalues ​​atëherë do të humbiste, pavarësisht se sa larg shkojnë dënimet”, tha ai./

Të ngjashme