Gratë mund të shpëtojnë nga komplikimet në shtatzëni me vetëm një test të thjeshtë gjaku

Prishtinë | 11 Mar 2023 | 17:54 | Nga Ekonomia Online

Një test i thjeshtë i gjakut mund të shpëtojë jetën duke diagnostikuar me shpejtësi një gjendje të rrezikshme në gratë shtatzëna, tregojnë studiuesit.

Testi 15-minutësh për pre-eklampsi lejon mjekët të fillojnë trajtimin dy ditë më herët se zakonisht – duke rezultuar në një reduktim prej 68 për qind në komplikime të rënda si goditjet, sulme në zemër dhe konfiskime në mesin e nënave shtatzëna.

Udhëheqësit e Spitalit Kombëtar në Britani, konfirmuan se do të rrokullonin testin e PIGF në të gjithë vendin pasi një studim i botuar në revistën mjekësore Lancet tregoi se ishte 95 përqind e saktë.

Çdo vit 23,000 gra shtatzëna në Britani vuajnë nga pre-eklampsia, një gjendje vdekjeprurëse që kërcënon jetën e nënës dhe fëmijës.

Është shumë e vështirë të diagnostikosh, sepse shumica e simptomave – siç janë tensioni i lartë i gjakut, këmbët e fryrë, dhimbjet e kokës dhe të përzier – janë gjithashtu të zakonshme në shtatzëninë normale.

Të ngjashme