ISIS vrau më shumë se 1000 njerëz në burgun e Irakut

Prishtinë | 03 Dhj 2021 | 09:16 | Nga Ekonomia Online

Kreu i ekipit (OKB) për hetimin e krimeve në Irak, Christian Reacher, tha se ISIS kreu krime lufte dhe krime kundër njerëzimit në burgun e Mosulit. Aty u vranë sistematikisht të paktën 1000 të burgosur myslimanë, kryesisht shiitë.

Dëshmitë e mbledhura nga varret masive që përmbajnë eshtrat e viktimave të ekzekutimit në Burgun Qendror të Badushit dhe të mbijetuarve tregojnë përgatitjet e detajuara për një sulm nga zyrtarë të lartë të Shtetit Islamik më 10 qershor herët në mëngjes, i tha Reacher Këshillit të Sigurimit të OKB-së të enjten.

“Të arrestuarit u dërguan në vende afër burgut, u ndanë në bazë të fesë dhe u poshtëruan. Të paktën 1,000 të burgosur kryesisht shiitë u vranë,” tha ai.

Reacher tha se analiza e provave dixhitale, dokumentare dhe mjeko-ligjore, duke përfshirë dokumentet e Shtetit Islamik, identifikoi anëtarë të shumtë të grupit ekstremist, të njohur gjithashtu si IS ose ISIL, të cilët janë përgjegjës për krimet.

Si rezultat i hetimit, ai tha se ekipi hetimor i OKB-së arriti në përfundimin se IS kreu “krime kundër njerëzimit të vrasjeve, shfarosjes, torturës, zhdukjeve të detyruara, persekutimit dhe akteve të tjera çnjerëzore” në burgun Badus si dhe “krime lufte të vrasjeve të rastësishme tortura, trajtim çnjerëzor dhe cenim i dinjitetit personal”.

Luftëtarët e Shtetit Islamik kanë pushtuar qytetet irakiane dhe kanë shpallur një kalifat të vetëshpallur mbi pjesën më të madhe të Sirisë dhe Irakut në vitin 2014. Grupi u mund zyrtarisht në Irak në vitin 2017, por të ashtuquajturat qelitë e tij të fjetur vazhduan të sulmojnë.

Në maj, paraardhësi i Reacher, Karim Khan, i tha Bankës Botërore se hetuesit kishin gjetur “prova të qarta dhe bindëse” se ekstremistët e Shtetit Islamik kryen gjenocid kundër pakicës Yazidi në vitin 2014. Ai tha gjithashtu se grupi militant zhvilloi me sukses armë kimike dhe përdori gaz mustardë.

Reacher përshëndeti vendimin e gjykatës rajonale në Frankfurt të dhënë dy ditë më parë për një anëtar të IS për gjenocid dhe krime lufte. Një gjykatë gjermane dënoi të martën me burgim të përjetshëm një 29-vjeçar irakian.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme