Jeta është shumë e shkurtër për të bërë punën e gabuar

Prishtinë | 30 Maj 2024 | 04:27 | Nga Ekonomia Online

Jeta është shumë e shkurtër për të bërë punën e gabuar, për të investuar kohë dhe përpjekje në diçka që, nuk na sjell aspak mirëqenie dhe identitet shoqëror, na çon drejt pakënaqësisë ose na bën të vuajmë nga ankthi dhe frustrimi.

Ne të gjithë e dimë se sa e vështirë është në ditët e sotme të gjesh “punën ideale”, atë që na identifikon dhe për të cilën kemi studiuar. Në shumicën e rasteve, në fakt, thjesht pajtohemi me të pasurit një punë, cilado qoftë ajo, sepse në ditët e sotme modelet sociale dhe ekonomike kanë ndryshuar në atë masë saqë kërkesa për punë nuk përputhet absolutisht me ofertën.

Shumë prej jush ka të ngjarë të bëjnë punën e gabuar e cila, ndërsa ju lejon të jetoni, promovon një apati dhe dëshpërim të caktuar që meriton të trajtohet në një farë mënyre.

Përvoja e të jetuarit duke bërë punë të gabuar

Shumë prej nesh mund të kenë bërë një punë të gabuar pas tjetrës, derisa më në fund kemi gjetur atë që na identifikon dhe na bën të lumtur. Epo, gjëja më e vështirë do të jetë kryerja e detyrave ose aktiviteteve që, jo vetëm nuk na bëjnë të rritemi si njerëz, por krijojnë zhgënjim të madh tek ne.

Nga ana tjetër, sipas një studimi të kryer nga Universiteti i Rode Island, në Shtetet e Bashkuara, njerëzit mund të kryejnë punë që, edhe nëse nuk janë të rëndësishme për studimet e tyre, i bëjnë ata të ndihen në paqe me veten, të kënaqur. Kënaqësia në punë mund të shihet në performancën dhe cilësinë e jetës.

Me siguri shumë prej nesh do të kenë përjetuar të paktën një rast, ku ndërmarrja e një pune të gabuar për një periudhë të caktuar kohe mund të na çojë në një seri dimensionesh komplekse me të cilat ne mund të identifikohemi.

Pasojat e bërjes së një pune që nuk na identifikon

Ndjenja e moskontributit në asgjë, as në aspektin e mjedisit të punës as për shoqërinë dhe aq më pak për veten tonë.

Një punë e gabuar gjeneron tek ne zhgënjim, stres dhe një cilësi të ulët të jetës, e cila ndikon gjithashtu në marrëdhëniet tona personale.

Ndiheni të lodhur, të paaftë për të lëvizur në një drejtim.

Mungesa e mirënjohjes nga eprorët: nuk ka mbështetje për detyrat e kryera.

Vetëvlerësimi ynë mund të ulet kur shohim se përpjekjet tona prodhojnë pak, dhe për më tepër, rezultate negative, si financiarisht ashtu edhe personalisht.

Bashkimi i aftësive dhe profesionit për të gjetur punën ideale

Ne e dimë se nuk është e lehtë të gjesh punën e jetës, ose të paktën atë që na bën të ndihemi mirë, që na kënaq dhe që është e dobishme për shoqërinë. Të gjithë jemi të detyruar të përshtatemi me një mjedis në ndryshim ose të ofrojmë diçka të re që përfundon duke zgjuar kërkesën e tregut.

Nuk është e lehtë të arrihet, e dimë, dhe për këtë arsye vlen të reflektojmë në aspektet interesante që edukatori dhe profesori Sir Ken Robinson ka lënë në librin e tij interesant “Elementi”.

“Elementi” nuk është asgjë më shumë se ajo pikë ku konvergon gjithçka për të cilën jemi të aftë dhe ajo që na pëlqen të bëjmë. Në këtë mënyrë, mjedisi rrethues i këtij vendi do të jetë më i përshtatshmi për të kërkuar një punë që na ofron rehati.

Nëse nuk mësoni të bëni gabime, një ide origjinale nuk do të vijë kurrë në mendje.

Akumulimi i një pune të gabuar pas tjetrës ka anët e veta pozitive: zbuloni se cilat janë kufijtë tuaj, çfarë jeni të gatshëm të pranoni dhe çfarë jo.

Një aspekt tjetër që duhet të jeni të vetëdijshëm është se ju duhet të pranoni gabimet dhe kufizimet tuaja. Ato janë një ftesë për të ndryshuar, për të përfituar sa më shumë nga aftësitë tuaja në një mënyrë realiste dhe krijuese.

Kreativiteti është inteligjencë e aplikuar

Të qenit krijues në botën e punës presupozon ofrimin e një produkti të ndryshëm dhe të vlefshëm që mund të jetë i dobishëm për të tjerët. Duhet të kihet parasysh se, për të qenë krijues, është e nevojshme të qëndroni aktivë, të jeni pranues ndaj mjedisit përreth, të reflektoni dhe të lidheni me veten dhe me atë që na rrethon.

Ka njerëz që ngecin kur pushohen nga puna, duke mos ditur si të reagojnë apo në cilin drejtim të marrin. Si reagojmë ndaj këtyre situatave do të përcaktojë ritmin tonë.

Mund të kesh fat në një moment të caktuar, pa dyshim, por fati i rastit duhet të shfrytëzohet, ashtu si fatkeqësitë. Larg nga të qenit i pasionuar, ju duhet të stimuloni intuitën, mundësinë, të riformuloni idetë, perspektivat dhe vlerat.

Të ngjashme