Kujdes çka postoni në Facebook nëse po kërkoni punë

Prishtinë | 08 Qer 2021 | 22:39 | Nga Ekonomia Online

Mediet sociale, si Facebooku dhe platforma të tjera, janë bërë pjesë e pandashme e jetës tonë, duke e bërë më të lehtë komunikimin, planifikimin e ngjarjeve dhe ndarjen e fotografive.

Por jo gjithçka që postoni në mediet sociale do të ngjajë bukur në momentin që ju do të aplikoni për punë. Kjo vlen për të gjithë personat që kërkojnë punë, por pak më shumë për të gjithë personat e “rrëmbyer” nga mediet sociale, të cilët janë të prirë të zhysin jetën e tyre personale në këto media.

“Përshtypjet e para kohët e fundit po krijohen nga mediet sociale, ajo ç’ka ju postoni në ta,” thotë Blair Decembrele, një ekspert i karrierës në LinkedIn, transmeton Ekonomia Online. “Postimet sociale u japin punëdhënësve një paraqitje të shkurtër se kush jeni ju, si shfaqet jeta juaj përmes këtyre medieve, sa varësi keni ju ndaj internetit. Përmes këtyre ata mundohen të kuptojnë se kush është personaliteti që keni shfaqur ju përmes medieve sociale”.

Decembrele thotë se pothuajse një e pesta e intervistuesve në Amerikë janë eleminuar nga kandidimi, vetëm për shkak të fotove që postojnë në mediat sociale.

Ja çfarë nuk duhet të keni të postuara në mediat tuaja sociale në momentin që po aplikoni për punë:

  • Fotografitë me alkool, drogë dhe armë
  • Gjuhë diskriminuese ose vulgare
  • Shfaqje të ekstremizmit politik

“Edhe nëse jeni në moshë ligjore për të kosumuar pije apo për të publikuar një foto me alkool, është mirë t’i shmangni, sepse këto imazhe nuk krijojnë një përshtypje të mirë për ju”, thotë Deçembrele. Postimi i vazhdueshëm politik mund të jetë një përmbysje. Decembrele sugjeron krijimin e kufijve midis jetës suaj profesionale dhe personale.

Gjetja e mënyrave për të nxjerrë në pah përvojën dhe kualifikimet përkatëse është e dhënë, por shkëmbimi i informacionit në lidhje me pasionet dhe hobit mund të jetë gjithashtu i dobishëm. Bërja e llogarive personale zvogëlon rrezikun e paraqitjes së përmbajtjes më pak të rëndësishme, por ndoshta skualifikuese, kur një rekrutues kërkon informacion në lidhje me një kandidat në internet.

Në momentin që ju pranoheni në një pozicion pune, gjëja e parë që duhet të bëni, është “të rregulloni jetën tuaj dixhitale”, pasi një gabim i vogël mund t’ju kushtojë shumë.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme