Njerëzit që i menaxhojnë mirë paratë nuk i blejnë kurrë këto 7 gjëra

Prishtinë | 25 Nën 2021 | 00:06 | Nga Ekonomia Online

Nuk ke pse të jesh i pasur për të menaxhuar mirë paratë.

Milionerët shpesh nuk bëjnë stilin e jetës si të tillë ndryshe nga sa njerëzit mund të mendojnë. Ata priren të kursejnë dhe të shpenzojnë vetëm ato që mund të përballojnë. Ata janë gjithmonë në kërkim të mënyrave për t’i bërë paratë e tyre të rriten, në vend që t’i shpenzojnë ato.

Milionerë apo jo, ka disa blerje që thjesht nuk kanë kuptim për këdo që menaxhon mirë paratë. Më poshtë janë 7 gjërat kryesore që nuk ka gjasa të blejnë ose të shpenzojnë.

Ata nuk blejnë makina të reja

Një makinë e re humbet 10% të vlerës së saj në muajin e parë dhe 20% të vlerës së saj në vitin e parë. Dikush që menaxhon mirë paratë nuk do të dëshirojë të marrë këtë lloj humbje.

Ata që menaxhojnë mirë paratë e dinë se vlera më e mirë vjen nga blerja e produkteve të përdorura dhe se duke mbajtur të njëjtën makinë për ca kohë, ata mund të kursejnë shumë.

…dhe as nuk marrin me qira makina të reja

Qiradhëniet do të përfshijnë pagesa paraprake dhe megjithëse pagesa mujore dhe ato paradhënie mund të jenë më të ulëta, ju kurrë nuk do të zotëroni asgjë siç mund ta keni me një kredi. Megjithëse një qira mund të duket si një mënyrë për të shmangur borxhin në afat-shkurtër, ata që menaxhojnë mirë paratë do ta shohin atë në një dritë tjetër.

Ata që menaxhojnë mirë paratë nuk kanë nevojë të kenë makinën më të fundit dhe më të mirë, që do të thotë se marrja me qira e një të tillë nuk do të jetë opsioni më i mirë për ta.

Ata nuk blejnë shtëpi që nuk mund t’i përballojnë

Ata që menaxhojnë mirë paratë nuk kërkojnë të shpenzojnë më shumë sesa mund të përballojnë në një shtëpi dhe ata e dinë se pjesa më e mirë e pasurive të patundshme është ajo që ata mund të përballojnë.

Kur vjen puna për të blerë një shtëpi, ata blejnë një shtëpi dukshëm më të vogël se sa të shpenzojnë paratë e kursyera për pensionin dhe të marrin kredi.

Ata nuk blejnë gjëra me kredi për të cilat nuk mund të paguajnë

Pavarësisht nëse është një blerje prej 2000 dollarësh apo një blerje prej 20 dollarësh, ata që menaxhojnë mirë paratë nuk do të paguajnë interesa për blerjet e tyre.

Mbajtja e një ekuilibri në kartën tuaj të kreditit do të thotë që ju do të tarifoheni me interes çdo muaj, dhe as nuk do të jetë i lirë, shumë karta krediti do të tarifojnë norma interesi prej 25% ose më shumë.

Ata nuk blejnë mallra luksi nga dizajnerët e markave

Ata që menaxhojnë mirë paratë janë më pak të interesuar për emrat e markave të njohura. Shfaqja e pasurisë nuk është më mënyra për të nënkuptuar pasuri.

Në vend të artikujve materialë, shumë njerëz të pasur kanë zgjedhur të shpenzojnë në jetën private, rutinat ekskluzive të shëndetit dhe palestrës dhe të investojnë në arsimim në vend që të blejnë artikuj me emër.

Ata zgjedhin cilësinë mbi sasinë

Ata që menaxhojnë mirë paratë nuk mbushin dollapët e tyre me veshje të modës së lartë dhe nuk blejnë një bollëk gjërash të lira që do të prishen. Në vend të kësaj, ata preferojnë të vendosin para në artikuj që do të zgjasin. Ata janë më të shqetësuar për cilësinë në krahasim me sasinë.

Ata nuk planifikojnë dasma të kushtueshme

Kushdo që ka planifikuar një martesë e di se sa të kushtueshme mund të jenë. Por ata që menaxhojnë mirë paratë nuk kanë në plan të shpenzojnë shumë para në ditën e tyre. Ata nuk përpiqen të bien në sy të njerëzve për luksin dhe të shpenzojnë më shumë seç duhet me gjëra të panevojshme. (Businessinsider)

Të ngjashme