Si ta menaxhoni më mirë kohën

Prishtinë | 22 Sht 2022 | 08:20 | Nga Ekonomia Online

Menaxhimi i kohës është diçka me të cilën shumë njerëz luftojnë. Sekreti për menaxhimin e kohës tuaj në mënyrë efektive është njohja e asaj që ju doni të bëni dhe kur doni t’a bëni.

Në këtë mënyrë, ju qëndroni proaktiv dhe në mentalitetin “e zbatimit” në vend se të jeni në mënyrë reaktive në mentalitetin “e hutimit”, shkruan Ekonomia Online.

Por menaxhimi i kohës tuaj është më i lehtë të thuhet se sa të bëhet. Kur alarmi i orës fillon të bëjë zhurmë që ju të zgjoheni dhe të bëni stërvitje për shkak se ajo dukej si një ide kaq e mrekullueshme një natë më parë, është e lehtë për ta kthyer atë sirenën e hershme të mëngjesit në një projektil dixhital. Ju e flakni atë sa më larg nëpër dhomë që është e mundur për shkak se mendimi i djersitjes në atë moment të caktuar në kohë ju bën për të qarë.

Megjithatë, nëse ju nuk zgjoheni, ju do t’a përsërisni të njëjtin zakon të të paplotësuar më vonë gjatë ditës. Kjo është koha kur ju nuk e kuptoni qëllimin tuaj kur ju filloni t’a ndjeni tensionin emocional, dhe më pas të kthehet në një “ters.”

Në fakt, ajo në të cilën ju përqendroheni është një pasqyrim i drejtpërdrejtë i juaj. Vlerat e udhëheqin sjelljen dhe sjellja përcakton rezultate. Këtu janë tre strategji për t’a maksimizuar kohën tuaj:

1. Të keni një qëllim

Qëllimi ofron qartësi dhe drejtim. Ajo gjeneron energji e cila ju duhet për të qenë produktiv, sepse kjo është diçka në të cilën ju besoni. Është shumë më e lehtë për të punuar drejt diçkaje, kur ne e dimë se çfarë është ajo “diçka”. Përveç kësaj, një qëllim ofron reagime ndërkohë që ajo ju thërret prapa drejt veriut të vërtetë kur sjellja juaj fillon të bjerë nga kursi.

Për ta identifikuar se çfarë ju drejton juve, pyesni veten se ku e shijoni kalimin e kohës në krahasim me ku ju duhet ta kaloni kohën tuaj. A janë ata të njëjtë? Nëse jo, kjo mund të jetë koha për ta rindërtuar.

2. Bëjini dy lista

E di, jo tamam intuitive për të gjithë konceptin e menaxhimit të kohës, por më dëgjoni. Merrni një fletë letre dhe vizatoni një vijë vertikale poshtë qendrës. Në njërën anë, shkruani detyrat e ditës që janë të rëndësishme për t’u përmbushur, të tilla si ushtrimet, kalimi i kohës me fëmijët, apo leximi për vetëm 20 minuta me veten tuaj.

Realizimi i artikujve të rëndësishëm e ul presionin për të pasur të tentojnë për kolonën e dytë, të cilat janë pika urgjente. Ka urgjenca që janë të përhershme, të tilla si bisedat në korridor, dhe urgjencave që lindin nga asgjëja, të tilla si ai tingulli i bezdisshëm i kutisë që duket e cila kërkon vëmendje të menjëhershme. Shtyjini artikuj urgjente deri për të nesërmen, derisa sendet tuaja të rëndësishme të jenë plotësuar.

3. Bëhu parashikues

Kur urgjencat lindin, ata e hedhin rutinën tuaj të përditshme nga grushti, sepse detyrat e planifikuara për t’u përfunduar shtyhen për t’i lënë anash. Korrigjojeni këtë duke krijuar një orar të caktuar për kur do ta kontrolloni email-in tuaj, stërviteni apo të bisedoni. Sa më shumë parashikime t’i fusni në orarin tuaj, aq më shumë mundësi do të keni që të jeni të vetëdijshëm se ku mund të kërkoni urgjencë kur ata të lindin.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme