Kica Xhelili: Qeveria po bën “reforma” eksperimentale në drejtësi

Prishtinë | 09 Maj 2023 | 14:11 | Nga Ekonomia Online

Deputetja e LDK-së, Doarsa Kica Xhelili thotë se Qeveria po bën “reforma” eksperimentale në drejtësi.

Ajo thotë se një pjesë e madhe e prokurorëve janë të emëruar gjatë kësaj qeverie, duke shtuar se kjo nuk ka të bëjë me pavarësim të sistemit të drejtësisë. “Kjo ka të bëj me përfshirje të individëve të zgjedhur e votuar nga kjo shumicë parlamentare si anëtarë të KPK, që të sigurojnë se përfillen instruksionet e Qeverisë në drejtësi”, thotë deputetja.

Shkrimi i plotë:

“Reforma” eksperimentale në drejtësi

Në Këshillin Prokurorial të Kosovës (KPK) janë 13 anëtarë. Ministria e Drejtësisë (MD), me projektligjin për KPK të cilin e rrëzoi Gjykata Kushtetuese, përcaktonte ta reduktojë numrin në 7.

Tani nga MD thonë që planifikojnë të jenë 19 ose 21 anëtarë. Rreth 180 prokurorë krejt Kosova, një pjesë e madhe e emëruar gjatë kësaj qeverie, e rreth 20 anëtarë – më shumë se kudo në rajon – t’i ketë KPK-ja – 10% të totalit të numrit të krejt prokurorëve.

E kam thënë më herët dhe po e them prap: Kjo nuk ka të bëj me pavarësim të sistemit të drejtësisë. Kjo ka të bëj me përfshirje të individëve të zgjedhur e votuar nga kjo shumicë parlamentare si anëtarë të KPK, që të sigurojnë se përfillen instruksionet e Qeverisë në drejtësi.

Me këtë sistem prokurorial kaq të ndjeshëm, kaq të ngathët, e me kaq mosbesim publik, kam menduar që nuk ka si bëhet më keq në një vend demokratik. E paskam pasur gabim

Të ngjashme