Komunat me zor drejt BE-së

Prishtinë | 02 Dhj 2018 | 08:29 | Nga Ekonomia Online

Komunat e Kosovës ende s`i kanë përmbushur mbi 30 për qind të kritereve bazë që dalin nga Marrëveshja e Stabilizim-Asociimit (MSA) për integrimet evropiane. Dështimet më të mëdha janë në sferën e ruajtjes së trashëgimisë kulturore dhe të pronës rurale.

Deri tani llogaritet se komunat kanë përmbushur 67 për qind të kritereve të BE-së të kërkuara nga to, por që të gjitha kanë të bëjnë me plotësimin e kushteve teorike, shkruan sot “Koha Ditore”. Kur të dilet në aplikimin e këtyre kritereve në praktikë, atëherë do të vihen në pah sfidat më të mëdha, thonë njohësit e kësaj fushe.

MSA-ja, një dokument i ratifikuar nga Kuvendi i Kosovës në nëntor 2015, e obligon Kosovën të ndërmarrë një varg masash dhe reformash me qëllim të integrimit në Bashkimin Evropian (BE). Janë 146 masa që bien nën përgjegjësinë e komunave të Kosovës.

Të gjitha kriteret që duhet t’i përmbushë Kosova, e rrjedhimisht edhe niveli lokal që dalin nga MSA-ja, ndahen në kritere ekonomike, politike dhe ato të standardeve evropiane.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme