Letrat e falënderimit kanë shumë rëndësi, thonë ekspertët

Prishtinë | 10 Mar 2023 | 23:02 | Nga Ekonomia Online

Nëse do të hapni kutinë tuaj postare këto kohë, e sigurt, që krahas disa katalogëve, fletushkave politike apo zarfit për të paguar dritat dhe ujin nuk do të gjeni tjetër. Por, ndonjëherë, nëse jeni me fat, hasni në një zarf me shkrim dore që e njihni, duke ju falënderuar për diçka që keni bërë ose dhënë.

Këto shënime falenderimi mund të duken se janë rezerva arkaike. Por, ekspertët e mirësjelljes dhe vëzhguesit socialë argumentojnë se një shprehje e mirënjohjes, e shkruar me dorë nuk ka qenë kurrë më e rëndësishme. Mund të jetë edhe dhuratë.

“Mijëra dëgjues na thonë se janë të zhgënjyer se si askush nuk shkruan më shënime duke thënë faleminderit,” tha Nick Leighton, bashkë-prezantuesi i podcast-it të mirësjelljes “A u rrite nga Wolves?” Një shënim falënderimi i shkruar me dorë nuk është vetëm një art i nderuar nga koha, ai argumenton: Është një akt i menduari që e bën shoqërinë tonë një vend më të mirë duke inkurajuar një frymë bujarie dhe vlerësimi.

Dhe ndërsa një falënderim me email është një gjest i bukur, shumë ekspertë thonë se, në këtë epokë virtuale, një notë tradicionale fizike është më e fuqishme se kurrë.

“Për mendimin tim, shënimet e falenderimeve të modës së vjetër kanë më shumë rëndësi tani sesa në të kaluarën, sepse kaq pak njerëz i shkruajnë ato,” tha Maggie Oldham, një trajnere e mirësjelljes me bazë në Indianapolis. “Shënimet e shkruara me dorë bëjnë diferencën. Ata i tregojnë personit që po falënderoni se keni bërë një përpjekje të sinqertë për të pranuar aktin e tyre të mirësisë ose bujarisë.”

Një shënim falënderimi është i garantuar, tha Marcie Pantzer, themeluesja e markës së shkrimit Dear Annabelle, jo vetëm kur njerëzit ju bëjnë një dhuratë, por edhe kur bëjnë çdo gjë të mirë për ju, si p.sh. shtëpinë e tyre për një darkë të veçantë, duke hyrë gjatë një urgjence të kujdesit për fëmijët ose duke marrë pjesë në një ngjarje për një bamirësi që ju mbështesni. Ato janë gjithashtu të përshtatshme për një person që ju intervistoi për një punë.

Megjithatë, zonja Pantzer këshillon arsyen e shëndoshë, për të shmangur zhytjen në një vorbull falenderimi të pafund. “Ndonjëherë do të mjaftojë një tekst i shpejtë, si për shembull nëse falënderoni dikë për lulet që dërguan për të parë kafshën e tyre kur ishin larg”, tha zonja Pantzer, e cila filloi markën e saj për të ringjallur traditën e letrave të shkruara. “Por në shumicën e rasteve, një shënim është i përshtatshëm.”

Shënimi ideal është i shkurtër dhe i saktë. “Më pëlqen një strukturë me tre fjali,” tha ajo. Falënderoni personin për dhuratën ose gjestin dhe më pas tregohuni specifik se pse e vlerësoni atë. A do ta përdorni shallin që ajo ju dha këtë dimër për t’ju mbajtur ngrohtë, për shembull, apo u kënaqët duke takuar miqtë e tij dhe duke ngrënë ushqimin e shijshëm që ai gatuan në një darkë? Nëse personi ju ka dhënë një kartë dhuratë ose para, si planifikoni ta shpenzoni atë? Tregojini personit se si ju bëri të ndiheni dhurata ose akti dhe sa e vlerësoni kohën dhe mendimin që iu kushtua.

Të ngjashme