Humbja e muskujve në moshë të vjetër çështje nervore

Prishtinë | 12 Mar 2018 | 11:21 | Nga

Studiuesit thonë se mund të kenë zbuluar se pse ekziston një humbje e natyrshme e muskujve në këmbë ndërsa njerëzit janë në moshë – dhe kjo është për shkak të humbjes së nervave.

Gjatë testeve në 168 burra, ata gjetën se nervat që kontrollonin këmbët pakësoheshin me rreth 30% deri në moshën 75 vjeçare.

Kjo i bëri muskujt të mbeteshin larg, por në atletët më të vjetër të montuesve kishte një shans më të mirë për t’u ‘shpëtuar’ nga nervat.

Shkencëtarët botuan hulumtimet e tyre në “Journal of Physiology”.

Derisa njerëzit plakeshin muskujt e këmbëve bëhen më të vogla dhe më të dobëta, duke çuar kështu në probleme me lëvizjet e përditshme siç janë ecja lart shkallëve ose dalja nga një karrige.

Është diçka që prek të gjithë por pse ndodh nuk dihet ende.

Profesori Jamie McPhee nga Manchester Metropolitan University tha se të rinjtë zakonisht kishin 60-70.000 nerva që kontrollonin lëvizjen në këmbë nga shpina.Por hulumtimi i tij tregoi se kjo ndryshoi ndjeshëm në moshë të vjetër.

“Kishte një humbje dramatike të nervave që kontrollonin muskujt – një humbje prej 30-60% – që do të thotë se ato humbin”, tha ai.

“Muskujt duhet të marrin një sinjal të duhur nga sistemi nervor për t’u treguar atyre të kontraktohen, kështu që ne mund të lëvizim”.

Ekipi hulumtues i Manchester Metropolitan University punoi me hulumtuesit nga Universiteti i Ëaterloo, Ontario, dhe Universiteti i Manchesterit.

Ata i shikonin indet e muskujve në detaje duke përdorur imazhe të rezonancës magnetike (MRI) dhe regjistruan aktivitetin elektrik që kalonte përmes muskujve për të vlerësuar numrat dhe madhësinë e nervave të mbijetuar.

Lajm i mirë është se muskujt e shëndetshëm kanë një formë mbrojtjeje: nervat e mbijetuar mund të dërgojnë degë të reja për të shpëtuar muskujt dhe për t’i ndaluar ata që të humbasin.

Kjo ka më shumë gjasa të ndodhë tek njerëzit me muskuj të mëdhenj, të shëndetshëm, tha profesori. McPhee.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme