Filmimet zbardhin keqpërdorimet e testeve të COVID, mostra sot, rezultati kur të duash

Prishtinë | 16 Sht 2021 | 19:17 | Nga Ekonomia Online

Një hulumtim ka zbardhur një skemë tjetër të mundësisë së keqpërdorimeve me testet Covid-19. Skema dëshmon një formë tjetër prej asaj që deri më tani Policia e Kosovës ka arritur të zbuloj me aksionet për arrestimin e disa dizajnerëve dhe pronarëve të fotokopjeve apo laboratorëve ku falsifikoheshin testet.

Vendimi i Qeverisë së Kosovë që të gjithë qytetarët e Kosovës që udhëtojnë jashtë vendit nëpërmjet aeroportit të Prishtinës duhet të jenë të pajisur me testin PCR të Covid-19 është shfrytëzuar për të ndërtuar një skemë të falsifikimeve dhe keqpërdorimeve të rezultateve të këtyre testeve.

Në korrik të 2020 Ministria e Shëndetësisë licencoj disa laboratorë për të kryer teste të Covid-19 ndërsa i ndaloj Institutit Kombëtarë të Shëndetit Publik që të realizoj teste për udhëtim.

Së fundi mediat zvicerane raportuan se një pjesë e qytetarëve nga Kosova udhëtuan duke përdorur teste të falsifikuara.

Por si u shfrytëzua privatizimi për falsifikime?

Vendimi për të privatizuar testet e udhëtimit u shoqërua me afera të keqpërdorimeve. Ministria e shëndetësisë nuk u ka ofruar laboratorëve private mekanizma të sigurisë për testet ndërsa në kufi nuk u kërkua as kuponi fiskal që do dëshmonte se testet janë kryer në një institucion të licencuar.

Të paktën 10 persona janë arrestuar në javët e fundit në vend për dyshimet për falsifikime të rezultateve. Personat ishin kryesisht dizajnerë dhe persona që punonin në fotokopje ku shiteshin rezultatet.

Një hulumtim i Kallxo.com ka zbardhur probleme të tjera në keqpërdorimin e mënyrës së testimit.

Në korrik të këtij viti portali ka pranuar informacionin se një laborator në qytetin e Vushtrrisë ka zhvilluar një format interesant ku mostrat merreshin një ditë ndërsa datat e rezultateve shënoheshin sipas kërkesës së qytetarëve në ditën kur ata udhëtojnë.

Hulumtimi i filmuar tregon se si gazetarja dakordohet me laboratorin në Vushtrri për datën e testit për COVID-19 edhe pse data e shënuar në rezultat do duhej të ishte ajo e ditës kur pacienti testohet.

Gazetarja kërkon që testi të mbaj datën 3 gusht ndonëse nuk mund të jep mostrën po atë ditë.

“Po mua po më duhet për të martën me qenë data (3 gusht) , por që të martën nuk mundem me qenë anej për me jep mostrën”, thotë gazetarja.

Të ngjashme