NASA ofron gjysmë milion dollarë për ata që shpikin “ushqim hapësinor”

Prishtinë | 09 Shk 2021 | 08:46 | Nga Ekonomia Online

NASA ka premtuar një çmim prej 500 000 dollarë për ata që do të shpikin ushqimin e së ardhmes, ushqim i destinuar për misionet e njeriut në “Mars dhe gjetkë” që janë të shëndetshëm dhe të shijshëm dhe që mund të prodhohen, nëse udhëtimet ndëryjore janë shumë të gjata.

E nisur në mes të janarit në bashkëpunim me Agjencinë Kanadeze të Hapësirës dhe me rastin e njëqindvjetorit të NASA-s, Deep Space Food Challenge do të përfundojë në 30 korrik.

Qëllimi për t’u arritur në vetëm 7 muaj është ambicioz.

Të krijohen teknologji të reja ose sisteme të prodhimit të ushqimit që kërkojnë burime minimale dhe prodhojnë mbetje minimale, ndërsa sigurojnë ushqim të sigurt, ushqyes dhe të shijshëm për misionet e kërkimit njerëzor që zgjasin, thuhet në faqen e internetit të Agjencisë Hapësinore të SHBA.

Sipas NASA, nëse do të ishte e mundur të arrihej në një sistem të tillë do të ishte gjithashtu një hap i madh përpara për prodhimin e ushqimit në të gjithë botën, por mbi të gjitha në mjedise ekstreme, rajone me burime të kufizuara, ose vende të shkatërruara nga fatkeqësitë natyrore.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme