Nga varet suksesi, nga personaliteti apo inteligjenca?

Prishtinë | 28 Dhj 2022 | 07:19 | Nga Ekonomia Online

IQ ka qenë në mënyrë të vazhdueshme një pikë kyçe për arritjen e suksesit përgjatë gjithë jetës tuaj. Por inteligjenca nuk është e mjaftueshme për të bërë rrugën tuaj në botë më të mire. Sipas një studimi të ri është personaliteti juaj – shoferi më i mirë.

Ky studim vjen nga gazeta amerikane “Proceedings of the National Academy of Sciences” dhe është thekuar shumë kohët e fundit nga Faye Flam në Bloomberg. Një ekip hulumtimi, duke përfshirë fituesin e çmimit Nobel, James Heckman, kombinuar me të dhëna ndërkombëtare gjeti se IQ e vetme nuk ka bërë shumë për të parashikuar suksesin financiar apo arritjet akademike. Përkundrazi, shoqërimet më të mira janë gjetur kur teste të personalitetit janë të kombinuara me rezultatet e testit siç tregon edhe grafiku.

studimi-nga-varet-suksesi-nga-personaliteti-apo-inteligjenca-business-mag

Rezultatet e testeve thonë shumë rreth personalitetit tuaj, pretendojnë autorët dhe këto përkthehen në rezultate në karrierë. Nëse ju dilni mirë në një test, nuk është vetëm inteligjenca që bëri të arrini pikët e larta, por kapaciteti juaj për të planifikuar. Për të shkëlqyer në një punë të re, ju keni nevojë për “aftësitë jo-njohëse” si për shembull aftësi për të bashkëpunuar, për të shkuar në kohë në punë apo për të dërguar emaile të qarta dhe të menduara mirë.

Ky është një lajm shpresëdhënës, thonë autorët. “Për shembull, personaliteti ose aftësitë jo-njohëse janë më të pranishme në moshat e mëvonshme sesa IQ dhe ka ndërhyrje efektive në adoleshencë që promovojnë personalitet, por janë shumë pak të suksesshme në rritjen e IQ,” shkruajnë ata. Si të themi, është më mirë t’i mësoni fëmijët të meditojnë në vend që t’i dënoni ata gjatë gjithë kohës për gabimet që bëjnë.

Të ngjashme