Një koleksion me proverba botërore

Prishtinë | 06 Shk 2023 | 11:01 | Nga Ekonomia Online

Proverbat janë si pasqyra që na lejojnë të shohim brenda vetes dhe rrugëtimit tonë në botë.

Për lexuesit tanë kemi sjellë një koleksion të bukur prej mençurisë botërore:

Kushdo që bën thashetheme me ty do të bëjë thashetheme për ty.

Disa njerëz ankohen se trëndafilat kanë ferra, unë jam i lumtur që ferrat kanë trëndafila.

Mos e shkelmoni varkën e cila ju ndihmoi të kalonit lumin.

Nëse doni të shkoni shpejt, ecni vetëm. Nëse doni të shkoni larg, ecni së bashku.

Një gëzim i përbashkët është një gëzim i dyfishtë; pikëllimi i përbashkët është gjysmë trishtim.

Fjalët nuk numërohen, ato peshohen.

Nëse nuk mund të jetoni më gjatë, jetoni më thellë.

Aty ku mbretëron dashuria, mund të arrihet e pamundura.

Eshtë më mirë të ndizni një qiri sesa të mallkoni errësirën.

Një njeri që përdor forcë ka frikë nga arsyetimi.

Ujërat e ndenjur depërtojnë thellë.

Ai që nuk udhëton, nuk e di vlerën e burrave.

Mat një mijë herë dhe prit një herë.

Fiku më i bukur mund të ketë një krimb.

Luga nuk njeh shijen e supës, dhe as budallai shijen e mençurisë.

Nuk është turp të mos dish; turpi qëndron të mos duash të dish.

Duhet një fshat i tërë për të rritur një fëmijë.

Një gabim i rrëfyer është korrigjuar gjysma.

Kur mbaron loja, si mbreti dhe ushtari përfundojnë në të njëjtën kuti.

Shtegu bëhet duke ecur.

Nëse doni që askush të mos e marrë vesh, mos e bëni.

Nëse gjithmonë jepni gjithmonë do të keni.

Për të pasur sukses, këshillohuni me tre të moshuar.

Guri që nuk mund të ngrihet duhet të puthet.

Shkruajini gjërat e këqija që ju janë bërë në rërë, por gdhendini gjërat e mira në gur.

Ai që ka frikë nga vdekja nuk mund ta shijojë jetën.

Para se të përgatiteni për të përmirësuar botën, së pari shikoni rreth shtëpisë tuaj tri herë.

E gjithë koha e kaluar e zemëruar është koha e humbur duke mos qenë e lumtur.

Mos e shitni diellin për të blerë një qiri.

Bëje të mirën dhe hidheni në det.

Nëse qëndroni buzë një lumi mjaftueshëm gjatë, do të shihni trupat e armiqve tuaj duke notuar pranë.

Për atë që ka pushtuar mendjen, mendja është më e mira e miqve; por për atë që nuk ka arritur ta bëjë këtë, mendja e tij do të jetë armiku më i madh.

Asgjë nuk të fut më shumë në borxh, sesa të shoqërohesh me njerëzit që tashmë janë.

E mira ose e keqja nuk është e dhënë nga të tjerët, por në mënyrën se si e perceptoni atë.

Nëse dëshironi të bëheni një qenie njerëzore, mendojini edhe të tjerët si qenie njerëzore.

Gënjeshtra i ka këmbët e shkurtra.

Nëse një fëmijë refuzohet nga fshati i tij, fëmija do ta djegë atë për të ndjerë ngrohtësinë.

Të ngjashme