Ndikimet apo shtrembërimet e qëllimshme gjatë arsimimit

Prishtinë | 09 Nën 2016 | 16:25 | Nga Samir Morina

Rastësisht sot gjatë një vëzhgimi të cilin ja bëra Valdrinit nxënës i klasës së tret (3) i cili ishte duke i bërë detyrat e shtëpisë në Lëndën Edukata Qytetare Fletore Pune, KL-III- (faqe 32), vërejta një gabim të qëllimshëm, me nxitje në gjëra amorale, të padobishme, dhe me pasoja fatale për gjenerata e ardhshme e sidomos siç janë fëmijët e klasës (3).

Fjala ishte tek mënyrat e përshëndetjes së popujve dhe kulturave të ndryshme në globin tonë, ku në mesin e mënyrave të përshëndetjeve ishte edhe ajo e popujve sllav e përkatësisht e rusëve, ku thuhej: “RUSËT, gjatë PËRSHËNDETJEVE PUTHEN BUZË më BUZË” .

E pranoj se kurrë skam qenë në Rusi, dhe skam dëgjuar për një mënyrë të tillë të përshëndetjes. Ndonëse kam pasur rastin të takoj njerëz që jetojnë, apo që kanë jetuar më parë në Rusi e që asnjëherë s’kan treguar për ketë mënyrë të përshëndetjes edhe pse kem trajtuar e analizuar shumë çka rreth saj.

Mirëpo edhe nëse ekziston kjo mënyrë e komunikimit janë 101 arsye pse të mos ishte pjesë e teksteve shkollore e sidomos e atyre fillore e të mesëm.

Ndër arsyet kryesore është ajo politike ,ekonomike e sociale ,ku dihet fortë mir raportet mes dy shteteve (Rusi – Kosovë ) , edhe pse kjo arsye, nuk do të kisha pas dëshirë të ndikoj në mos krijimin e raporteve të mira në të ardhmen.

Duke ditur së fëmijët që mësojnë në këtë tekst janë në të 8-9 vjeç, dhe si te tillë konsiderohen të mitur për t’iu shfaqur tregime erotike, me ç’rast do kishin dëshirë edhe ata ta praktikonin një mënyrë të tillë të “Përshëndetjes” !

Ajo formë e komunikimit proklamon dhe nxit për amoralitet në moshën e tyre dhe deri ne pjekurin e plot apo edhe më vonë.

Me ç’rast është e ndaluar! Nga vetë fjala “RUSËT” nënkupton të dy gjinitë (Mashkullin dhe Femrën) e që më shumë asocionë me “Meshkujt” (Homoseksualitetin) e që bën të jetë edhe më skandaloze ky gabim qëllimkeq.

Pra e tërë kjo ka një prapavijë të qëllimshme madje edhe të proklamuar publikisht e që besa medialisht e politikisht nga “Ambasadoret të huaj e prijësit e institucioneve duke përfshirë edhe Presidentin, që të them të drejtën nuk di ndonjë President i ndonjëri shteti që ka marrë pjesë në “Gay Parada “!!!

Por ky nuk është dhe besa nuk do jetë gabimi i parë e as i fundit i teksteve shkollore, ku më parë kam reaguar edhe ndaj asaj që mësojnë nxënësit e klasës së parë (I) tek shkronja “Z ”në ABETARE tregimi për Nënë Tereza!!!

E pa logjikshme duke krahasuar me mënyrën se si kam mësuar unë.

Por këto gabime kanë qëllime të caktuara ku koha do i tregoj?! Apo ndoshta ndodhin gjatë hartimit të teksteve duke e përdorur klauzolën “ COPY – PASTE “ nga tekstet e vendeve te caktuara.

 

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme