Pse keni më shumë ankth në mëngjes dhe si ta shmangni?

Prishtinë | 03 Maj 2023 | 07:38 | Nga Ekonomia Online

A është dita jote më ankthioze në mëngjes?

Është normale të kesh ankth mëngjesi njëherë në kaq kohë. Prezantimet në punë, intervistat e reja për punë, testet në shkollë, apo një takim në çift për të ngrënë mëngjes, janë të gjithë faktorë që mund të ndikojnë në rritjen e stresit në mëngjes. Por nëse kjo gjendje ankthi ndodh më shumë sesa një herë në kaq kohë, atëherë lind nevoja të studiohet mirë e t`i kushtohet rëndësi.

Pse ankthi është më i lartë në mëngjes?

Kortizoli rritet në mëngjes.

Ankthi në mëngjes mund t’i atribuohen kortizolit, i cili është më i lartë kur zgjoheni nga gjumi.

Zakonet tuaja të gjumit gjithashtu mund të jenë një faktor.

Është tepër e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje orarit tuaj të gjumit.

Sistemi cirkadian mund të luajë një rol të madh në ankthin dhe simptomat e panikut. Njerëzit kanë më shumë simptoma paniku në mëngjes dhe pasdite. Një pjesë e rritjes së ankthit mund të jetë për shkak të rritjes së kortizolit të nxitur nga cirkadia.

Përgjigja e stresit ‘lufto ose ik’ pushon natën teksa flini, por mund të mos pushojë aq shumë tek individët me nivele më të larta ankthi. Kjo mund të sjellë një inerci të shtuar të stresit që përjetohet edhe gjatë natës.

Stresi i vazhdueshëm (pa pushim) është ai që mund të çojë në atë ndjenjë paniku kur bie alarmi i fillimjavës. Mëngjeset, veçanërisht mëngjeset e së hënës, janë ato kur ndodhin më shumë goditje në zemër.

Rifillimi i punës, vonesa të mundshme nga një model i ndryshuar i gjumit në fundjavë çon në një mundësi më të madhe të situatave të padëshiruara kardiovaskulare.

Shëndeti mendor luan një rol bazë

Si ta menaxhosh?

Nëse jeni zgjuar me ndjenja ankthi, një boshllëk në stomakun tuaj apo edhe një atak paniku, është koha për të lënë një takim për t`u kujdesur për shëndetin mendor. Ky fenomen mund të ketë një ndikim serioz në mirëqenien tuaj dhe aftësinë tuaj për të menduar me qetësi dhe për të pasur një plan realist për ditën.

Filloni të mbani një ditar për të regjistruar përvojën tuaj. Kjo mund t`ju ndihmojë edhe në takimet me terapistin tuaj.

Një mjet tjetër i shpejtë që rekomandohet për ankthin është frymëmarrja diafragmatike. Praktikojeni këtë duke marrë frymë për katër sekonda me hundë, duke e mbajtur atë për katër sekonda dhe duke nxjerrë frymën nga goja për gjashtë sekonda.

Joga pak minuta në mëngjes mund të jetë ndihmuese.

Gjithashtu:

Shkoni në shtrat në të njëjtën orë çdo ditë

Dilni nga ekranet (TV, kompjuter, telefon) 30 minuta para gjumit

Hidhni mendimet negative në ditar

Meditoni

Përdorni një batanije të rëndë për të fjetur

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme