Pse nuk duhet t’i detyroni fëmijët tuaj të përqafojnë të tjerët?

Prishtinë | 23 Dhj 2023 | 13:49 | Nga Ekonomia Online

Vetëm 1 në 3 persona janë të vetëdijshëm se çfarë do të thotë termi “pëlqim”, sipas një studimi. Dhe është koha e duhur që ne fillojmë t’i mësojmë fëmijët tanë në moshë të re. Shumë prindër kanë një zakon të detyrojnë fëmijët e tyre të puthin ose përqafojnë një të afërm dhe megjithëse mund të duket si një gjest i pafajshëm, me të vërtetë nuk është ashtu. Duke vepruar kështu ka efekte të mëdha psikologjike tek fëmija juaj.

1. Ata fillojnë të mendojnë se është në rregull që të rriturit t’i prekin

Fëmijët jo vetëm që mësojnë nga prindërit e tyre, por edhe nga rrethi i tyre. Kur ju lejoni të afërmit ata mezi e dinë t’i përqafojnë dhe i japin një puthje në faqe sa herë që takohen, ata fillojnë të normalizojnë aktin. Kjo është arsyeja pse është me rëndësi të madhe t’i mësoni fëmijës tuaj ndryshimin midis prekjes “të mirë” dhe “të keqe”.

2. I bën ata të besojnë se nuk keni kujdes për rehatinë e tyre

Shfaqja e dashurisë suaj të largët familjare në kohën e duhur ose në raste të veçanta është shumë e zakonshme, por mbani në mend se fëmija juaj nuk është mësuar ende me të. Për më tepër, nëse fëmija juaj nuk pranon të përqafojë tezen ose xhaxhanë e tyre dhe ju ende i detyroni ata, ata do të fillojnë të mendojnë se ju i vlerësoni të huajt dhe jo ate.

3. Ju mëson atyre se të afërmit nuk mund të jenë dhunues

Sipas një raporti, në pothuajse 70% të rasteve, fëmijët abuzohen nga anëtarët e familjes së tyre. Duke i detyruar ata të japin dhe marrin përqafime dhe puthje nga njerëzit që mezi i njohin, ju po e bëni fëmijën tuaj të besojë se nuk ka asgjë të keqe me dashuri të detyruar dhe se të afërmit nuk mund të jenë kurrë abuzues.

4. I ngatërron ata – të besojnë një të huaj ose të mos besojnë

Një moment u thoni fëmijëve tuaj që të mos flasin me të huajt dhe kurrë të mos marrin asgjë prej tyre dhe tjetri, ju kërkoni nga ata të puthin dikë. Sigurisht, të afërmit janë familjarë dhe nuk janë me të vërtetë të huaj, por fëmijët nuk e  dinë më mirë. Këto akte ngatërrojnë fëmijën dhe i lënë ata të pyesin veten nëse duhet t’i besojnë dikujt apo jo.

5. Mund të ketë një arsye pse ata po rezistojnë

Thuhet se fëmijët kanë një sens më të mirë të diferencimit të së keqes nga e mira. Nëse foshnja juaj nuk pranon të futet në krahët e dikujt tjetër dhe fillon të qajë sa herë i mbajë ato, mund të ketë një arsye për këtë.

Për të vegjlit dhe fëmijët, arsyeja gjithashtu mund të jetë diçka që i afërmi u tha ose u bëri atyre. Në vend që t’i detyroni fëmijët tuaj, prisni derisa mysafirët tuaj të largohen dhe pastaj pyesni me qetësi pse nuk donin të përqafonin të afërmin e tyre.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme