Shenjat se fëmija juaj mund të bëhet gjeni

Prishtinë | 11 Kor 2024 | 21:28 | Nga Ekonomia Online

Besoni se fëmija juaj 2 vjeç është shumë më i shkathët dhe i zgjuar se bashkëmoshatarët e tij, por nuk mund të jeni 100% i sigurt që do të jetë kështu edhe kur të rritet…apo jo?

Në fakt, sipas Shoqatës për Fëmijët e Talentuar, janë të paktën 11 shenja të zgjuarsisë që shfaqen mes moshës 2-4 vjeç dhe që tregojnë se shanset janë shumë të mëdha që fëmija mund të bëhet gjeni kur të rritet.

1. Ka kujtesë shumë të mirë.

2. Fillon të flasë me herët se fëmijët e tjerë dhe ka një fjalor shumë të pasur. Fëmijët fillojnë të thonë fjalët e para kur janë 15 muajsh. Ndërsa fëmijët e talentuar fillojnë të formojnë fjali, fraza dhe metafora shumë më herët se fëmijët e tjerë të të njëjtës moshë.

3. Bën shumë pyetje… dhe është shumë i vëmendshëm në atë që thoni.

4. Shpreh interesim për aktivitete të ndryshme. I pëlqen muzika. Do të përdorë pajisjet elektronike. Pëlqen të luajë me lodra.

5. Ose priret të fokusohet  vetëm tek një fushë. Kontrollon nëpër libra foto me dinozaurët.

6. Është idealist, por shfaq edhe një shenjë arsyetimi që në moshë të vogël.

7. I pëlqen t’i lexojnë të tjerët libra ose t’i tregojnë përralla.

 8. Është plot me imagjinatë. Ka raste kur fëmijët krijojnë edhe shokë imagjinarë.

8. Është energjik

9. Pjesa më e mirë: Ka një sens humori të paparë. Nëse fëmija juaj 2 vjeç bën shaka dhe përpiqet t’ju bëjë të qeshni, është një tjetër shenjë e të ardhmes së tij të talentuar.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme