RrGK-ja për rastin e dhunimit të 11-vjeçares: Prokuroria dështoi në mbledhjen e provave

Prishtinë | 26 Jan 2023 | 10:51 | Nga Ekonomia Online

Rrjeti i Grave të Kosovës (RrGK) ka reaguar lidhur me hedhjen poshtë të akuzave për dhunimin e një 11-vjeçareje në Prishtinë.

Sipas njoftimit për media, RrGK-ja e ka quajtur neglizhim institucional, moshetimin e rastit dhe dështimin në mbledhjen e provave të rastit të dhunimit të 11-vjeçares.

“Përmes mediave u informuam se gjyqtari ka hedhur poshtë aktakuzën ndaj pesë personave; dy të dyshuar madhorë dhe tre të mitur për dhunimin e 11-vjeçares në muajin gusht 2022. Sipas gjyqtarit Adnan Isufit, ‘aktakuza nga prokuroria nuk është e qartë, është e ngatërrueshme dhe përshkrimi faktik nuk përputhet me kualifikimin juridik të veprave penale’”, thuhet në njoftim.

RrGK-ja ka thënë se moshetimi i rastit siç duhet dhe aktakuza jo e duhur nga ana e prokurorisë dërgon në dështime të një pas njëshme institucionale nga të cilat dhunuesit janë të lirë dhe sipas tyre, ky neglizhim dërgon në raste recidive.

Tutje thuhet se në vazhdën e lajmeve për dhunime dhe vrasje të grave, prokurorët dështojnë që të hetojnë rastet dhe të përpilojnë akuza sipas veprave penale të cilat parashihen në Kodin Penal të Republikës së Kosovës. Andaj, sipas tyre, vajzat dhe gratë përveç që duhet të luftojnë dhunuesit, duhet të luftojnë edhe institucionet patriarkale të cilat nuk e trajnojnë me seriozitet jetën dhe dinjitetin e vajzave dhe grave.

“Dështime të tilla nga ana e prokurorisë dërgojnë në zvarritje të lëndëve penale dhe në dekurajim të viktimave të dhunës me bazë gjinore që ato të paraqesin rastet dhe të kërkojnë drejtësi. Andaj, përmes këtij reagimi kërkojmë nga ana e prokurorisë që të bëhet një hetim serioz i veprës dhe të përpilohet kërkesa në mënyrë që dhunuesit të marrin dënimin e merituar. Gjithashtu kërkojmë nga Këshilli Prokurorial i Kosovës që të marrë veprimet e duhura lidhur me gjetjen e shkaktarit mbi atë që kemi aktakuza të dobëta që hidhen poshtë nga gjykatat. Në të njëjtën kohë duke marrë edhe masat disiplinore ndaj prokurorëve përkatës. Kjo me qëllim që të krijohet besimi tek ky institucion ngase vazhda e veprimeve të tilla çon në dekurajim të rasteve dhe raportim të tyre nga ana e viktimave të dhunës seksuale”, thuhet tutje në njoftim.

Të ngjashme