Serbët nga Kosova i shkruajnë QUINT-it dhe BE-së, paraqesin disa kërkesa

Prishtinë | 03 Qer 2023 | 14:28 | Nga Ekonomia Online

Katër organizata joqeveritare që mbrojnë të drejtat e komunitetit serb në Kosovë – NSI, InTER, Aktiv dhe ACDC – u janë drejtuar Bashkimit Evropian, Shteteve të Bashkuara, Gjermanisë, Francës, Italisë dhe Britanisë së Madhe, përmes një letre publike, duke kërkuar mbrojtje për serbët në Kosovë.

Këto organizata kanë shprehur shqetësim, për, siç kanë thënë, “veprimet represive dhe agresive të Qeverisë së Kosovës dhe sjelljen e forcave speciale të policisë në veri të Kosovës”.

Këto organizata kanë thënë se bëjnë thirrje për paqe, si dhe për plotësim të disa kërkesave.

Në mesin e kërkesave drejt mekanizimit ndërkombëtar, mes tjerash, janë përmendur:

  • Tërheqja e njësiteve speciale nga veriu i Kosovës
  • Largimin e kryetarëve të rinj shqiptarë nga ndërtesat komunale në komunat veriore
  • Dislokimin e KFOR-it dhe EULEX-it në veri, për të garantuar sigurinë
  • Formimin e Asociacionit të komunave me shumicë serbe në Kosovë
  • Organizimin e zgjedhjeve të reja në veri

Të ngjashme