SHBA rrit presionin ndaj Izraelit

Prishtinë | 09 Maj 2024 | 14:18 | Nga Ekonomia Online

Shtetet e Bashkuara janë i vetmi vend që ka ndikim të vërtetë mbi Izraelin. E megjithatë, gjatë gjithë luftës në Gaza, Izraeli ka zgjedhur të injorojë shumë nga këshillat e aleatit të tij më të ngushtë.

Për shtatë muaj të gjatë, SHBA ka rritur gradualisht presionin ndaj Izraelit. E megjithatë, shumë nga këto këshilla dhe sharje kanë rënë në vesh të shurdhër. Kështu që tani SHBA ka filluar të përdorë shkopin e saj më të madh.

SHBA është deri tani burimi më i madh i armëve dhe municioneve të Izraelit. Sipas ligjit, ajo i siguron Izraelit 3.8 miliardë dollarë (3 miliardë £) ndihmë ushtarake çdo vit. Tani administrata Biden ka vonuar për herë të parë një dërgesë municionesh në Izrael.

Pra, pse më në fund SHBA po synon ndoshta leven e saj më të madhe të ndikimit mbi Izraelin?

Një përgjigje e parë është operacioni ushtarak i propozuar kundër Hamasit në Rafah. SHBA dhe shumë vende perëndimore kanë frikë se kjo do të çonte në viktima masive civile dhe një katastrofë humanitare.

Të ngjashme