Thënie të bukura nga Ayn Rand

Prishtinë | 01 Kor 2024 | 14:49 | Nga Ekonomia Online

Alice O’Connor (e lindur Alisa Zinovyevna Rosenbaum), e njohur me emrin e saj të penës Ayn Rand ishte një ruso-amerikane shkrimtare dhe filozofe.

Ajo është e njohur për trillimet e saj dhe për zhvillimin e një sistemi filozofik që ajo e quajti Objektivizëm. Lindur dhe arsimuar në Rusi, ajo u zhvendos në Shtetet e Bashkuara në 1926.

Në vitin 1957, Rand botoi veprën e saj më të njohur, romanin Revolta e Atlasit. Më pas, ajo iu drejtua letërsisë artistike për të promovuar filozofinë e saj, duke botuar revistat e saj periodike dhe duke lëshuar disa koleksione ese deri në vdekjen e saj në 1982.

Për lexuesit tanë kemi sjellë disa prej thënieve më të bukura të kësaj gruaje të madhe:

Njeriu që i mallkon paratë i ka marrë ato në mënyrë të pandershme; njeriu që i respekton i ka fituar.

Nëse nuk dini, gjëja për të bërë nuk është të trembeni, por të mësoni.

Mësoni të vlerësoni veten, që do të thotë: luftoni për lumturinë tuaj.

Unë mund të vdes për ty. Por unë nuk mund dhe nuk do të jetoja për ty.

Liria (n.): Të mos kërkoni asgjë. Të mos prisni asgjë. Të mos vareni nga asgjë.

Një njeri krijues motivohet nga dëshira për të arritur, jo nga dëshira për të mundur të tjerët.

Për të thënë “Unë të dua” duhet të dish së pari si të thuash “Unë”.

Betohem për jetën time dhe dashurinë time për të, se nuk do të jetoj kurrë për hir të një njeriu tjetër, as nuk do të kërkoj nga një njeri tjetër të jetojë për mua.

Pse ata gjithmonë na mësojnë se është mendjelehtësi dhe djallëzore të bëjmë atë që duam dhe se kemi nevojë për disiplinë që të përmbahemi? Është gjëja më e vështirë në botë – të bëjmë atë që duam. Dhe duhet lloji më i madh i guximit. Dua të them, atë që duam vërtet.

Pakica më e vogël në tokë është individi. Ata që mohojnë të drejtat individuale nuk mund të pretendojnë të jenë mbrojtës të pakicave.

Unë e fillova jetën time me vetëm një parim absolut: se bota ishte e gjitha e imja që t’i jepja formën dhe imazhin e vlerave të mia më të larta dhe për të mos u dorëzuar kurrë në një standard më të vogël, pa marrë parasysh sa e gjatë apo e vështirë është lufta.

Gjëja më e vështirë për t’u shpjeguar është ajo që duket më qartë të cilën të gjithë e kanë përballë por kanë vendosur të mos e shohin.

Njeriu që nuk e vlerëson veten, nuk mund të vlerësojë asgjë dhe askënd.

Kontradiktat nuk ekzistojnë. Kurdoherë që mendoni se po përballeni me një kontradiktë, kontrolloni premisat tuaja. Do të zbuloni se njëra prej tyre është e tepruar.

Lumturia ime nuk është mjeti për ndonjë qëllim. Është fundi. Është qëllimi i saj. Është qëllimi i vet.

Ai është i lirë të shmangë realitetin, është i lirë të përqendrojë mendjen e tij dhe të pengohet verbërisht në çdo rrugë që dëshiron, por jo i lirë të shmangë humnerën që ai nuk pranon të shohë.

Të shesësh shpirtin tënd është gjëja më e lehtë në botë. Kjo është ajo që të gjithë bëjnë çdo orë të jetës së tyre. Nëse do të të kërkoja të ruash shpirtin – a do ta kuptonit pse kjo është shumë më e vështirë?

E vërteta nuk është për të gjithë njerëzit, por vetëm për ata që e kërkojnë atë.

Ajo nuk e dinte natyrën e vetmisë së saj. Të vetmet fjalë që e përcaktonin ishin: Kjo nuk është bota që prisja.

Ti ishe një takim në jetën time që nuk mund të përsëritet më.

Nëse ia vlen të bëhet, ia vlen të teprohet.

Një qeveri është kërcënimi më i rrezikshëm për të drejtat e njeriut: ajo mban një monopol ligjor mbi përdorimin e forcës fizike kundër viktimave të çarmatosura ligjërisht.

Të dua aq shumë sa asgjë nuk mund të ketë rëndësi për mua – madje as ti … Vetëm dashuria ime – jo përkushtimi yt. As indiferencën jote.

Unë kurrë nuk gjeta bukuri në dëshirën për të pamundurën dhe kurrë nuk e gjeta të mundshmen që të ishte përtej arritjes sime.

Unë jam, prandaj do të mendoj.

Qëllimi i moralit është t’ju mësojë, jo të vuani dhe të vdisni, por të kënaqeni dhe të jetoni.

Unë adhuroj individët për mundësitë e tyre më të larta si individë dhe urrej njerëzimin për dështimin e tij për të jetuar në përputhje me këto mundësi.

Integriteti është aftësia për të qëndruar pranë një ideje.

Por pse duhet të kujdeseni se çfarë do të thonë njerëzit? E vetmja gjë që duhet të bësh është të kënaqësh veten.

Jetoni dhe veproni brenda kufirit të njohurive tuaja dhe vazhdoni t’i zgjeroni ato në kufirin e jetës suaj.

Kur nuk jam dakord me një njeri racional, unë e lë realitetin të jetë arbitri ynë përfundimtar; nëse kam të drejtë, ai do të mësojë; nëse jam gabim, do ta mësoj; njëri prej nesh do të fitojë, por që të dy do të përfitojmë.

Gëzimi është qëllimi i ekzistencës dhe gëzimi nuk është që të pengoheni në të, por ta arrini, dhe akti i tradhëtisë ndodh kur e lini vizionin e tij të mbytet në kënetën e torturave të momentit.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme