Thëniet më të bukura nga “Mjeshtri i Vjetër Kinez”

Prishtinë | 29 Jan 2023 | 22:53 | Nga Ekonomia Online

Lao Tzu, i quajtur gjithashtu si Laozi, që përkthehet si “Mjeshtri i Vjetër”, ishte një filozof dhe shkrimtar i lashtë kinez.

Ai është autori me reputacion i Tao Te Ching, themeluesi i Taoizmit filozofik dhe një hyjni në Taoizmin fetar dhe fetë tradicionale Kineze.

Ne kemi sjellë për kënaqësinë e lexuesve tanë një koleksion të thënieve më të bukura nga veprat e mjeshtrit.

Dituria është thesar, por praktika është çelësi i saj.

Njerëzit që ecin me punët e tyre shpesh dështojnë kur janë shumë afër suksesit. Nëse dikush mbetet aq i kujdesshëm në fund sa ishte në fillim, nuk do të ketë dështim.

Koha është një gjë e sajuar. Të thuash “Nuk kam kohë”, është si të thuash “Nuk dua”.

Jini të kënaqur me atë që ke, gëzohu për mënyrën siç janë gjërat. Kur e kupton se nuk ka asgjë që mungon, e gjithë bota të përket ty.

Kur çlirohem nga ajo që jam bëhem ajo që mund të jem.

Bëhu i qëndrueshëm si një mal dhe rrjedh si një lumë. Përdorni dritën që është brenda jush për të rikthyer kthjelltësinë tuaj natyrale të shikimit.

Thjeshtësia të bukuron, përqafojeni thjeshtësinë, zvogëloni egoizmin, kini vetëm pak dëshira.

Një mendjeje të qëndrueshme, i gjithë universi i dorëzohet.

Jeta është një seri ndryshimesh natyrore dhe spontane. Mos u rezistoni atyre: kjo krijon vetëm trishtim. Lerëni realitetin të jetë realiteti.

Kujdesuni për atë që njerëzit e tjerë mendojnë dhe ju do të jeni gjithmonë i burgosuri i tyre.

Një burrë me guxim të jashtëm guxon të vdesë: një njeri me guxim të brendshëm guxon të jetojë.

Shikoni mendimet tuaja, ato bëhen fjalët tuaja. Shikoni fjalët tuaja, ato bëhen veprimet tuaja. Shikoni veprimet tuaja, ato bëhen zakonet i tuaja. Shikoni zakonet tuaja, ato bëhen
karakteri juaj. Shikoni karakterin tuaj, bëhet fati juaj.

Një udhëtim prej një mijë miljesh fillon me një hap të vetëm.

Kur studenti të jetë gati mësuesi do të shfaqet. Kur studenti është vërtet i gatshëm… Mësuesi do të zhduket.

Nëse nuk e ndryshoni drejtimin, mund të përfundoni atje ku jeni nisur.

Nëse e kuptoni që të gjitha gjërat ndryshojnë, nuk ka asgjë që do të përpiqeni të mbani me çdo kusht. Nëse nuk keni frikë nga vdekja, nuk ka asgjë që nuk mund të arrini.

Fillimet e reja maskohen si përfundime të dhimbshme.

Nëse do që të marrësh, së pari duhet të japësh, ky është fillimi i inteligjencës.

Nëse jeni në depresion, ju po jetoni në të kaluarën. Nëse jeni në ankth, po jetoni në të ardhmen, nëse jeni në paqe, po jetoni në të tashmen.

Në qendër të qenies tuaj keni përgjigjen; ju e dini kush jeni dhe e dini se çfarë doni.

Të ngjashme