Vala e të nxehtit, IKSHPK paralajmëron duke publikuar këshillat që “mund të shpëtojnë jetë”

Prishtinë | 08 Kor 2024 | 13:24 | Nga Ekonomia Online

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike të Kosovës ka publikuar një sërë këshillash dhe rekomandime “për t’u mbrojtur nga nxehtësia dhe temperaturat e larta”.

Ndërsa vala e të nxehtit pritet të mbizotërojë në vend gjatë kësaj jave, IKSHPK e ka parasysh se kjo “mund të ndikojnë negativisht në shëndetin dhe mirëqenien e qytetarëve dhe sidomos të grupeve të cenueshme”.

“Periudhat e zgjatura me temperature të larta gjatë ditës dhe natës krijojnë stres të grumbulluar në trupin e njeriut dhe rrisin rrezikun e sëmundjes dhe vdekjes nga ekspozimi ndaj nxehtësisë. Paaftësia e trupit për të rregulluar temperaturën e brendshme dhe për të eliminuar nxehtësinë e grumbulluar gjatë temperaturave të larta e rrit rrezikun e rraskapitjes nga nxehtësia dhe goditjes nga nxehtësia. Tendosja që i bëhet trupit ndërsa përpiqet të ftohet, streson gjithashtu zemrën dhe veshkat. Si rezultat, nxehtësia ekstreme mund të përkeqësojnë gjendjen shëndetësore të personave që kanë sëmundje kronike (kardiovaskulare, mendore, respiratore dhe sëmundje të lidhura me diabetin) dhe të shkaktojnë dëmtim të shpejtë të veshkave”, thotë IKSHPK.

Instituti ka publikuar këshillat, për të cilat thotë se “mund të shpëtojnë jetë.

Çfarë veprimesh duhet të ndërmerren për t’u mbrojtur nga nxehtësia?

Të ngjashme