Varësia nga smartfonat, kërcënimi që po shkatërron trurin e fëmijës suaj

Prishtinë | 06 Nën 2022 | 17:54 | Nga Ekonomia Online

A keni dëgjuar ndonjëherë për varësinë nga smartfoni? Ky është një problem mjaft i zakonshëm që prek një numër të madh të të rriturve dhe fëmijëve.

Të qenit vazhdimisht me sy të ngjitur në ekranet e pajisjeve të tilla si smartphones dhe tableta, jo vetëm që dëmtojnë sytë e të rinjve dhe të rriturve, por mund të shkaktojnë dëme në trurin e fëmijëve. Kjo është për shkak se truri i fëmijëve është subjekt i ndryshimeve të rëndësishme si në strukturë ashtu edhe në lidhjen e tyre.

Varësia nga një smartphone ose çdo pajisje me një ekran ndahet në:

▪︎Varësi interneti

▪︎Kumar në internet

▪︎Përdorimi problematik i internetit

▪︎Përdorimi i pandërgjegjshëm i internetit

▪︎Përdorimi patologjik i videove

▪︎Varësia ndaj video-lojërave

▪︎Varësia nga telefoni celular

▪︎Varësia nga rrjetet sociale.

Sipas psikologëve, këto çrregullime karakterizohen nga 6 simptoma:

Ankthi dhe nervozizmi i lidhur me abstinencën.Disorganizimi dhe indiferenca ndaj aktiviteteve të tjera.Vështirësi në largimin e pajisjes nga e cila jeni varur.Shtrirja e frekuencës së përdorimit, duke i sugjeruar bashkëbiseduesit se ky është një fakt sporadik.Përdorni pajisjen si një ikje nga vështirësitë e jetës.Çrregullime gjumi.

Si ta parandaloni fëmijën tuaj që të zhvillojë një varësi nga smartphone:

  1. Kufizoni kohën e shpenzuar në kompjutera, video-lojëra ose smartphone.
  2. Sigurohuni që “kohëzgjatja e aktiviteteve në internet” nuk ndikon në modelin tuaj të gjumit ose aktivitetin fizik ose mos lejoni që përdorimi i teknologjisë të ndikojë negativisht në numrin e orëve të kaluara në sport dhe në gjumë.
  3. Stimuloni fëmijën tuaj që të kryejë aktivitete në natyrë dhe në shoqëri me fëmijët e tjerë.
  4. Dëgjoni fëmijën tuaj dhe jepini këshilla të dobishme. Fëmijët shpesh kanë nevojë për përgjigje dhe prandaj, kur nuk i gjejnë ato, bien pre e teknologjisë.
  5. Kushtojini më shumë vëmendje mënyrës se si fëmija juaj i trajton njerëzit në internet dhe offline. Vetëm atëherë mund të parandaloni që fëmija juaj të bëhet dhunues apo ngacmues.

Të ngjashme