Vrasjet e aksidentet në Prishtinë – Nevojë imediate për formimin e Policisë së Kryeqytetit

Prishtinë | 31 Mar 2024 | 09:29 | Nga Gzim Mujaj Shkarko Videon HD

Për ta shkarkuar videon ju lutem kyçuni ose regjistroni një llogari të re!

| Regjistrohu

Vrasjet e plagosjet e shumta që tronditen Prishtinën, po e shton nevojën për formimin e Policisë së Kryeqytetit. Ekspertët e sigurisë, thonë për Ekonomia Online se kjo çështje është imediate për sigurinë në vend.

Ata kanë mirëpritur edhe njoftimin e Drejtorit të përgjithshëm të PK-së, Gazmend Hoxha, i cili ka thënë se Policia e Kryeqytetit synohet të bëhet këtë vit, kjo pasi sipas tyre, ajo do të minimizoj krimin e organizuar, rrahjet, vrasjet dhe shumë çështje të tjera.

Eksperti i sigurisë, Avni Islami, ka thënë se Prishtina është metropol për Kosovën dhe se përqendrimi i madh i popullatës në kryeqytet e bënë shumë të nevojshme Policinë e Kryeqytetit.

“Dihet mirëfilli që Prishtina është kryeqytet dhe për Kosovën është metropol, pra përqendrimi i popullatës në një numër aq të madh siç është Prishtina është më së e nevojshme formimi i Policisë së qyteti sepse është e pa mundur që vetëm përmes kamerave të sigurisë të monitorohet i tërë qyteti. Pamë edhe rastet e fundit, prandaj Policia e qytetit është më së e nevojshme dhe pavarësisht asaj që është kosto që i adresohet buxhetit të Kosovës, duke e ditur që institucionet e sigurisë janë në shërbim të qytetareve mendoj që me funksionalizmin e policisë së qytetit do të ulet ndjeshëm krimi i organizuar, rrahjet, vrasjet e të tjera”, ka thënë ai.

Islami ka thënë se kjo njësi policore do të veproj konform ligjit dhe do të rregullohet me ligj dhe se nuk do të ketë interferime të kompetencave ne mese Policisë së Kosovës në përgjithësi dhe asaj të Kryeqytetit.

“Unë mendoj që policia e qytetit do të veproj konform ligjit dhe do të rregullohet me ligj, pra veprimet e tyre do të jenë konform ligjit të policisë dhe unë nuk besoj që do të ketë interferime të kompetencave ne mese Policisë së Kosovës në përgjithësi dhe asaj të Policisë së qytetit. Pra gjithçka do të rregullohet dhe unë besoj që bashkëpunimi do të jetë në nivel të kënaqshëm mesë të dy policive dhe se formimi i policisë së qytetit është jetik për kryeqytetin tonë”, ka thënë ai.

Njohësi i çështjeve të sigurisë, Hajrullah Ternava, ka thënë se pas vrasjeve të fundit që ndodhën në vend, formimin i Policisë së Kryeqytetit do ti eliminojë këto dukuri negative.

“Tani duke ditur situatën në të cilën po gjendemi dhe duke hasur në raste të ndryshëm të vrasjeve sikur që jemi dëshmitarë që shpesh po ndodhin. Edhe duke ditur që kemi një numër jo të vogël të Policisë mbi 9 mijë policë, por krejt këta polic tani janë të angazhuar në territore të ndryshme të krejt Kosovës, sidomos një numër i madh edhe në veri, prandaj mangësia e tyre ndoshta edhe po vërehet në pjesë të tjera të urbanizuar sikur qytete e mëdha sikur së është Prishtina. Por megjithatë edhe më parë e kemi pasur ne policinë komunale, të qytetit. Para viteve 90-ta kemi qenë si Polici e pavarur. Është në favorin e situatave sepse ata bëjnë plane permanente, plane të detajizuara të qytetit edhe e jetësojnë detyrat e policisë, i caktojnë policët që të kryejnë punët permanentë dhe kontrolla të përhershme. Prandaj mendoj se ne krijim i policës komunale do ti kontribuoj të mirës, ne fund të fundit edhe praktikat po e dëshmojnë që pardje pat vrasje të pa mëshirshme, për dikë edhe të rasti sikurse ajo gruaja. Kështu që këto dukuri duhet të eliminohen e vetëmja mënyre që të eliminohen është kontrolle e ashpër edhe permanente e policisë”, ka thënë ai.

Ai ka thënë se qyteti do të jetë i monitoruar 24 orë nga policët dhe se efikasiteti në luftimin e dukurive negative do të jetë më i madh.

“Shembull po them një polic që e kryen punë e tij tetë orë dhe në kryerjen e tij tetë orë, tjetri vjen e zëvendëson edhe tetë tjera, kështu që 24 ore është në pyetje që të jenë të pranishëm policët në mënyrë permanente. Këta fqinjë këtu kjo ndërtesë është e mjaftueshme që e sheh policinë këtu edhe ajo ndikon në preventiv që mos me bë vepra të këqija, vrasje, drogë. Ju e dini që kjo dukuria e drogës është në situatë të vështire të rëndë se si është duke u zhvilluar edhe nëpër shkolla fillore, le më në të mesmet e të tjera. Vetë prania e policisë ndikon në ruajtjen e ligjeve, prandaj efikasiteti do të jetë shumë më i përqendruar”, ka thënë ai.

Drejtori i përgjithshëm i Policisë së Kosovës, Gazmend Hoxha, gjatë javës ka thënë se Policia e Kryeqytetit synohet të bëhet këtë vit dhe se projekti parasheh që të themelohet një drejtori e veçantë për Prishtinën me “një strukturë unike”, që përfshin njësi të trafikut, njësi të reagimit të shpejtë e njësi të hetimeve.

Të ngjashme