21 aftësi që çdo fëmijë duhet t’i mësojë para moshës 10 vjeçe

Prishtinë | 03 Maj 2023 | 22:14 | Nga Ekonomia Online

Kur fëmija juaj shkon në shkollë atje i mësojnë atij lexim, shkrim dhe aritmetikë.

Por çfarë ndodh me gjithçka tjetër që duhet të dinë? Ka shumë lloje të aftësive – disa themelore, disa mjaft komplekse – që fëmijët duhet t’i zotërojnë në mënyrë që të kenë një lloj mundësie sociale, emocionale dhe praktike për të qenë të mirë në jetë.

Sipas ekspertëve të zhvillimit të fëmijëve, planifikuesve të karrierës dhe drejtuesve të biznesit, ja ku të filloni për t’u siguruar që fëmijët tuaj të jenë më të përgatitur për çdo gjë që bota u hedh atyre.

Ata mund të klasifikojnë lajmet në internet

Fëmijët nuk duhet vetëm të dinë se si të shmangin përmbajtjet dhe individët e caktuar në internet. Ata gjithashtu duhet të mësojnë se si të jenë konsumatorë dhe krijues të arsyeshëm të internetit, veçanërisht me rritjen shqetësuese të së pavërtetave. Një studim i kohëve të fundit zbuloi se më pak se gjysma e fëmijëve të moshës 10 deri në 18 vjeç thonë se mund të tregojnë lajme të rreme nga marrëveshja reale, gjë që ka të ngjarë që vetëm një në katër prej tyre kanë shumë besim në organizatat e lajmeve. Për të ndihmuar fëmijët tuaj të lundrojnë mbi konfuzionin, përqendrohuni në të kuptuarit e leximit dhe aftësitë e të menduarit kritik.

Ata mund të përdorin një hartë dhe busull

Ndërgjegjësimi hapësinor nuk është vetëm një pjesë kyçe e edukimit. Gjithashtu na ruan të mos humbasim. Filloni duke i mësuar fëmijët tuaj se si të hartojnë mendërisht lagjen, shkollën ose këndin e lojërave të tyre të preferuar. Më pas nxirrni hartën dhe busullën e modës së vjetër dhe shkoni në një shëtitje në pyll, sfidoni fëmijën tuaj t’ju dëftojë rrugën e makinës për në shkollë një mëngjes.

Ata kanë një shtrëngim duarsh të fortë

Shtrëngoni duart, krijoni kontakt me sy, dëgjoni me vëmendje dhe mos i ndërprisni njerëzit – këto janë aftësi që janë më të rëndësishme se kurrë, duke pasur parasysh aftësitë tona të shumta për të tërhequr vëmendjen. Pse? Ata rrënjosin besimin, fitojnë besim dhe janë një bazë e fortë për një jetë të shëndetshme shoqërore

Ata mund të kthejnë kusur

Meqenëse ne ende nuk i kryejmë të gjitha blerjet tona duke përdorur telefonat inteligjentë, fëmijët ende duhet të dinë rreth kusureve, monedhave, dhe qindarkave. Kryeni disa transaksione praktike prej tyre, me një nxitje të shtuar: Sa herë që ju kthejnë monedhat e sakta, ata mund të vendosin kusurin në derrkucin e tyre.

Ata dinë të kursejnë

Kursimi i parave është i vështirë për më të mirët prej nesh, prandaj është e rëndësishme të filloni herët me pagesën javore të fëmijës suaj. Në fillim, lërini të shpenzojnë gjysmën për çdo gjë që dëshirojnë, më pas vendoseni pjesën tjetër në një derrkuc. Pasi të kenë kursyer mjaftueshëm – të themi, 150 dollarë – shkoni në bankë dhe hapni një llogari kursimi. Sigurohuni që të hyni në llogarinë tuaj në internet, t’u tregoni atyre se si t’i menaxhojnë paratë e tyre nëpërmjet aplikacionit dhe t’i ndihmoni ata të ndërtojnë një plan kursimi afatgjatë.

Ata mund të pastrojnë dhomën e tyre

Pastrimi i mëson fëmijët se si të vlerësojnë gjërat e tyre dhe të organizojnë hapësirën e tyre. Lërini të eksperimentojnë me fshirjen, pastrimin dhe pluhurin, por më e rëndësishmja, sigurohuni që ata të kuptojnë se si ta organizojnë dhomën e tyre vetë – dhe më pas të pastrojnë.

Ata dinë të shkruajnë një letër apo email

Në epokën e emoji-ve dhe selfie-ve, aftësitë e komunikimit me shkrim të fëmijëve rrezikojnë të atrofizohen. Ata duhet të dinë të hartojnë një letër zyrtare (titull, përshëndetje, trup, mbyllje dhe nënshkrim), dhe duhet të mësojnë se një e-mail, madje edhe një tekst, mund të shkruhet zyrtarisht.

Ata kanë sjelljen e duhur në tryezë

Kjo njohuri mund të shpërblehet vite më vonë në një intervistë pune shumë të rëndësishme për drekë ose darkë. Fëmijët duhet të dinë se si të sillen në tavolinën e dhomës së ngrënies: peceta shkon në prehrin e tyre dhe më pas në karrigen e tyre nëse duhet të lëvizin. Jo zgjatje dorë për të kapur ushqim, asnjë ndërprerje, jo përtypje me gojë hapur. Plus, ata duhet të jenë në gjendje të shtrojnë tryezën: Nga e majta në të djathtë, duhet të shkojë piruni, pjata, thika dhe më pas luga, me gotën e ujit sipër thikës.

Ata dinë të jenë vetëm

Nëse një fëmijë nuk mund të rrijë me mendimet e veta, i vetëm, pa miq ose familje, ai do të ketë ankth serioz kur të lihet në duart e veta. Duke pasur parasysh shtresimin e punës dhe familjes, kjo me siguri do të ndodhë. Për të ndryshuar këtë dinamikë, pse të mos i kushtoni një cep në shtëpinë tuaj një “qoshe të qetë”, me një karrige të rehatshme, një tavolinë të vogël pune dhe disa lodra dhe aktivitete qetësuese. Ndërsa ata po shijojnë kohën vetëm, edhe ju do të merrni një pushim.

Ata shfaqin sjellje të mira

Ditët e mbarimit të shkollave kanë ardhur dhe kanë ikur, por kjo nuk do të thotë se ne duhet të kthehemi në të paqytetëruar. Filloni duke u mësuar sjelljen dhe etikën e duhur të të folurit dhe përqendrohuni në gjashtë frazat më të rëndësishme në dialogun civil:

“Të lutem.”

“Faleminderit.”

“A mundem …”

“Jo faleminderit.”

“Më falni.”

Ata mund të vishen vetë

Nuk po flasim për mënyrën e veshjes së këmishave dhe pantallonave. Ne i referohemi ndihmës së fëmijëve që të mësojnë se si të vishen bukur: zgjedhjen e opsioneve të përshtatshme për motin, përzierjen dhe përputhjen e ngjyrave, kombinimin e printimeve. Është një mënyrë e shkëlqyer për ta ndihmuar fëmijën tuaj të shprehet, të krijojë stilin e tij, të marrë vendime dhe të ndihet i sigurt.

Ata mund t’ju gjejnë

Për arsye sigurie, fëmijët duhet të mbajnë mend adresën e shtëpisë dhe numrin e telefonit. Një 10-vjeçar duhet të dijë gjithashtu adresat përkatëse të emailit dhe numrat e celularëve. Kodojeni informacionin në një këngë, përdorni lojëra me rimë ose postojeni informacionin në mënyrë të dukshme nëpër shtëpi – çfarëdo që duhet për ta bërë këtë informacion të qëndrojë.

Ata mund të notojnë

Ndërsa orët e notit për të vegjlit janë të kota, Akademia Amerikane e Pediatrisë nuk rekomandon klasa noti për fëmijët nën katër vjeç, pasi ka pak prova që programe të tilla ulin mundësinë e mbytjes dhe mund t’i bëjnë prindërit të zhvillojnë një ndjenjë të rreme sigurie. Pas ditëlindjes së katërt të fëmijës suaj, futeni në pishinë.

Ata mund të qetësohen

Fëmijët nuk duhet të mbistimulohen gjatë gjithë kohës – ose të ndihen sikur kanë nevojë. Studimet kanë treguar se praktikat e ndërgjegjësimit mund t’i ndihmojnë fëmijët të bëhen më të vëmendshëm, të respektueshëm dhe të fokusuar, duke reduktuar stresin dhe sjelljet hiperaktive. Për ta futur fëmijën tuaj në meditim, filloni me lehtësi: Kërkojini atij të ulet i qetë, të pushojë dhe të përqëndrohet në procesin e frymëmarrjes. Është një edukim i dobishëm për artin e rëndësishëm të qëndrimit ulur.

Ata mund të kujdesen për një kafshë

Kujdesi për një kafshë shtëpiake – dhe mbajtja e tij në jetë – i ndihmon fëmijët të mësojnë të jenë empatikë, një nga aftësitë më të rëndësishme që mund të zhvillojnë. Nëse nuk jeni gati t’i dorëzoheni lutjeve të tyre për një qen familjar, ka mundësi më të lehta: gaforre vetmitare, një peshk i kuq, flutura apo edhe një bimë shtëpie.

Ata mund të kryejnë një bisedë

Këtu është një statistikë shqetësuese: Më shumë se gjysma e adoleshentëve sot përdorin mesazhe për të komunikuar rregullisht me miqtë, kundrejt vetëm një e treta që flasin vazhdimisht ballë për ballë. Ky është një problem, sepse fëmijët duhet të dinë se si të vazhdojnë një bisedë kokë më kokë, jo vetëm për intervistat e kolegjit dhe punës, por edhe për të zhvilluar marrëdhënie të qëndrueshme dhe të ndershme. Ndihmojini ata duke i ndaluar pajisjet nga tavolina e darkës.

Ata mund të gatuajnë një vezë

Të mësosh të gatuash ofron të gjitha llojet e përfitimeve: u mëson fëmijëve se si të jenë krijues, si të përdorin matematikën e botës reale, si të përdorin objekte të mprehta në mënyrë të sigurt dhe si të vlerësojnë ushqimet me vlera ushqyese. Vetëm sigurohuni që recetat e para që provojnë do t’u sjellin diçka të shijshme.

Ja se si t’i kaloni gjatë gatimit të një veze të fërguar:

  • Lërini të thyejnë vezët në një tas dhe rrihni me pak krem ​​dhe kripë
  • Ndihmojini ta hedhin përzierjen në një tigan që nuk ngjit mbi nxehtësinë mesatare dhe prisni 20 sekonda derisa skajet të fillojnë të ngjiten.
  • Lërini ata të përdorin një shpatull për të shtyrë skajet në mes, më pas lërini ta përsërisin këtë lëvizje derisa përzierja të jetë gati gati. Pastaj ha!
  • Mbikëqyrini gjithmonë ata (përfshihet një sobë), por gradualisht lejojini të marrin përsipër procesin derisa të mund ta bëjnë atë nga fillimi në fund.

Kanë higjienë të mirë

Ne mund t’i bezdisim fëmijët tanë sa të duam për të larë dhëmbët dhe për të bërë dush, por nëse duam që këto koncepte të qëndrojnë, fëmijët duhet të mësojnë t’i përqafojnë vetë. Një mënyrë për ta bërë këtë është ta ktheni kujdesin ndaj lëkurës, higjienën orale dhe larjen në diçka argëtuese. Shampo Mohawk nuk vjetërohet kurrë.

Ata kanë një imagjinatë të fortë

Të qenit në gjendje të krijoni një histori dhe të imagjinoni diçka të pamundur do të jetë çelësi në përpjekjet e ardhshme. Kreativiteti po bëhet një nga aftësitë kryesore që CEO-t kërkojnë në kompanitë kryesore. Ka shumë mënyra për ta nxitur këtë – lojëra të tilla si “çfarë ka në kuti?”, duke lënë mënjanë kohë për vizatimin dhe shkrimin kreativ dhe duke qenë i sigurt që do të keni një kohë të lirë të tregimit çdo natë para gjumit.

Ata mund të tregojnë një shaka të mirë

E qeshura është jashtëzakonisht e dobishme për jetën e një personi, dhe dikush që mund të tregojë të paktën një shaka të bukur, me të vërtetë mirë, nuk do të mbesë kurrë pa diçka për të thënë, ose nuk do të vuajë për aftësinë për të thyer akullin.

Ata mund të ngasin një biçikletë

Të mësosh të ngasësh një biçikletë është një nga gjërat më të mira që fëmijët mund të bëjnë. Ajo i mban ata fizikisht në formë, përmirëson ekuilibrin dhe koordinimin e tyre, është vërtetuar se përmirëson fokusin mendor dhe ndërsa rriten është një mënyrë e shkëlqyer, miqësore me mjedisin për ta për të qarkulluar botën e tyre.

Për t’i ndihmuar ata të mësojnë, harrojini ato rrota stërvitore që përdornim të gjithë. Mënyra më e mirë për ta kthyer fëmijën tuaj në një biçikletë është të investoni në një biçikletë ekuilibri (ose të hiqni pedalet nga një biçikletë e vogël e zakonshme), më pas t’i bëni ata të mësojnë të balancojnë në një zonë që është e sheshtë, e asfaltuar dhe pa trafik.

Të ngjashme