6 frazat që njerëzit negativë i përdorin për t’jua ulur vetëbesimin

Prishtinë | 30 Maj 2023 | 22:12 | Nga Ekonomia Online

Ka disa lloje fjalish, 6 në veçanti që njerëzit negativ, ose toksikë, siç quhen shpesh, i përdorin për të ulur vetëbesimin tek të tjerët.

“Nëse kjo është negativitet, mizori, sindrom i viktimës ose çmenduri e pastër, njerëzit toksikë e nxisin trurin tuaj në një gjendje stresi që duhet të shmanget me çdo kusht”, thotë Travis Bradberry, Ph.D., autore e Inteligjencës Emocionale.

Për psikologjinë, shumica e njerëzve toksikë posedojnë një ose më shumë nga tiparet e mëposhtme:

Ndërsa një individ toksik mund të kontaminojë mjedisin në të cilin lëviz edhe duke heshtur për negativitetin e tij, disa shprehje në veçanti e zbulojnë atë. Frazat e përbashkëta për të gjithë njerëzit me një shkallë të lartë toksiciteti janë:

  • Njerëzit toksikë janë manipulues
  • Ata gjykojnë
  • Nuk marrin asnjë përgjegjësi për gabimet dhe ndjenjat e tyre
  • Ata nuk kërkojnë falje
  • Janë kundërshtues
  • Ata ju bëjnë të pasigurt
  • Ju kthejnë në armik të vetes tuaj

Sjellje të dënueshme, prej të cilave distancohen nga vetja që të mos mbeten të burgosur të negativitetit të tyre. Njerëzit toksikë njihen për të projektuar pasiguritë e tyre dhe vetëbesim të ulët ndaj të tjerëve. Nëse njihni një person toksik, është thelbësore që ju të kuptoni se asgjë që ai thotë se nuk duhet të merret për bazë në lidhje me personin. Në realitet, njerëzit toksikë janë të pakënaqur dhe, për ndonjë arsye të pakapshme, përdorin të tjerët në një përpjekje të kotë për t’u ndjerë më mirë.

Po bëhesh dramatik

Me këtë fjali, një person toksik i bind njerëzit rreth tij që të besojnë se ata janë përgjegjës për situatën aktuale. Dëmi i vetëvlerësimit, kur ju jeni emërtuar mbretëresha e dramës, është i fortë, por manipulimi prapa skenave është jashtëzakonisht negativ. Përmes kësaj fraze shanset e një personi toksik për të lënduar viktimën e tij janë shumë të larta. Veçanërisht nëse është një popull i shqetësuar dhe delikat.

Ju nuk e dini se për çfarë po flisni

Askush nuk pëlqen që ajo që ai thotë të merret si marrëzi. Fraza si “Ju nuk e dini se për çfarë po flisni …”, lëshojnë disa ndjenja negative që krijojnë shkelje, siklet. Është shumë e mundshme që personi toksik, i cili e përdorë atë, po përpiqet të dalë nga një problem dhe të mbrohet në këtë mënyrë, duke neutralizuar tjetrin.

Është faji yt

Epo, ndoshta nuk është faji juaj fare për çfarëdo qoftë. Por edhe nëse do të ishte, nuk do të bënte ndonjë ndryshim të madh. Çfarë do të thotë kjo? Nga pikëpamja e një personi toksik, çdo lloj “fyerje” është një lojë që do të përdoret si municion. Në fund, ky manipulim bie në vesh të shurdhër, por jo para se dikush të lëndohet.

Ti thjesht je i pasigurt

(Loja e inkorporimit të fajit vazhdon.) Një person i nderuar nuk ushqehet me frikën dhe ankthin e dikujt. Por përsëri, një person toksik nuk është aspak i nderuar. Përveç se tregon një shkelje të qartë të respektit, në këto katër fjalë ka shumë ironi. Ai kurrë nuk do ta pranojë, por ai vetë është i pasigurt.

Me pak fjalë: është duke projektuar dhe nuk mund të dijë mënyra të tjera për ta shprehur atë, pamjaftueshmërinë e saj. Kjo nuk justifikon, sigurisht, mospërfilljen totale që ushqen për vetëbesimin e të tjerëve.

Unë nuk dua të jem mik …

Ato janë fjalë të përdorura si kërcënim, si një ultimatum që të detyron të mos e lëshosh. Askush me sens të përbashkët dhe vetëbesim nuk do t’i thoshte këto fjalë për ta mbajtur një person të lidhur.

Ti je një… (ofendime të ndryshme)

“Ti je budalla”, “Ti je i pavlerë” dhe “Ti je një humbës”, janë tri nga frazat e zgjedhura zakonisht nga njerëzit toksikë. Nëse do të merrni këto fjalë ofenduese, dije se ato nuk kanë të bëjnë me ty. Siç u përmend më lart, personi toksik po ju përdor si një bord bërthamor për atë që ndodh në kokën e tij.

Nuk është për t’u habitur që njerëzit toksikë kanë tendencë të kenë një bërthamë narcisiste. Kur agresioni pasiv (ose teknika të tjera manipuluese) dështon, ato nganjëherë kthehen në abuzime verbale të modës së vjetër.

Zakonisht, kjo ndodh nga një ndjenjë e dëshpërimit kur ata nuk mund të marrin atë që duan. Injorojini ata. Tregohuni indiferent dhe do t’i shihni ata të ndalen dhe të largohen nga pozicioni i tyre.

Të ngjashme