Çfarë duhet të bëni nëse fëmija juaj flet rreth vetëvrasjes

Prishtinë | 04 Tet 2022 | 14:38 | Nga Ekonomia Online

Asnjë prind nuk është i përgatitur të dëgjojë fjalët: “Do të doja të kisha vdekur” ose “Unë nuk dua të jem më gjallë”. Kur një fëmijë thotë diçka kaq tronditëse, mund të jetë joshëse të besosh se nuk e kupton vërtet atë që po thotë, ose nuk mund të jetë serioz.

Së pari, merrni frymë

Ekspertët thonë se nëse fëmija juaj thotë diçka që ju bën të besoni se po mendon për vetëvrasje, gjëja e parë që duhet të bëni është të ndaloni dhe të merrni frymë thellë. “Është e rëndësishme ta bëni atë pauzë,” tha Ann-Louise Lockhart, një psikologe pediatrike që praktikon në Teksas. “Nëse 12-vjeçari juaj ndihet rehat ta ndajë atë me ju, ky është një nder dhe është kaq e rëndësishme të jesh i pranishëm. Si prind, ne nuk duam të mbyllim linjat e komunikimit duke reaguar shumë fort ose duke qenë shpërfillës.”

Përpara se të reagoni, shfrytëzojeni këtë moment për të vlerësuar emocionet tuaja

Bëni pyetje për të vlerësuar nivelin e tyre të rrezikut. Përpiquni të kuptoni nëse ata po e thonë këtë si reagim ndaj diçkaje që sapo ka ndodhur ose nëse i kanë këto mendime për disa kohë. Është e mundur që ata të kenë ato që Lockhart i quan “mendime morbide” – mendime për vdekjen pa dëshirën për të vdekur. Turner sugjeron përdorimin e pyetjeve të hapura, të tilla si: “A mund të më thoni më shumë për këtë? Unë dua të jem i sigurt se e kuptoj”, ose “Kur thoni __, a mund të më thoni se çfarë do të thotë kjo për ju?”

Shmangni të thoni ndonjë gjë që mund t’i mbyllë ato

Qëndroni larg frazave të tilla si: “Mos e thuaj këtë!” ose “Pse do ta thuash këtë?” tha Lockhart. Ju nuk dëshironi që ata të ndihen të gjykuar ose të turpëruar që vijnë tek ju me këto mendime.

“Përpiquni të shmangni minimizimin e shqetësimeve të tyre. Ajo që mund t’ju duket e vogël mund të ndihet dërrmuese për një të ri”, tha Turner.

Ajo sugjeroi gjithashtu shmangien e thënieve si: “Gjithçka do të jetë mirë” ose “Do ta kuptosh”. Fëmija juaj është në ankth dhe ata po kërkojnë ndihmë.

Kërkoni ndihmë

Bazuar në ashpërsinë e mendimeve të fëmijës suaj, ju gjithashtu mund të dëshironi të kërkoni ndihmë. “Nëse përgjigjet e fëmijës suaj ndaj pyetjeve tuaja përfshijnë mendime rreth vdekjes që kanë qenë të vazhdueshme, të shpeshta, të përsëritura dhe ndërhyrëse, atëherë tregohet të kërkoni ndihmë profesionale”, tha Lockhart.

Të ngjashme