Delegacioni i lartë i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës merr pjesë në takimet pranverore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe Bankës Botërore në Washington D.C

Prishtinë | 15 Pri 2024 | 09:21 | Nga Ekonomia Online

Një delegacion i lartë i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës (BQK), i kryesuar nga
Guvernatori z. Ahmet Ismaili, po merr pjesë në takimet pranverore të Fondit Monetar
Ndërkombëtar (FMN) dhe Bankës Botërore (BB), që po mbahen në Washington D.C. të Shteteve
të Bashkuara të Amerikës.

Delegacioni i BQK-së do të ketë takime me zyrtarë të lartë të FMN-së dhe BB-së, ku do të
diskutohet mbi zhvillimet e fundit ekonomike, fiskale dhe financiare dhe pritjet e mëtejshme.
Në takimet që do të zhvillohen nga 15 deri më 21 prill, Guvernatori Ismaili do të prezantojë
prioritetet për sektorin financiar në pajtim me objektivat dhe Planin Strategjik të BQK-së,
përditësimin lidhur me zbatimin e programeve dhe asistencave teknike profesionale, përfshirë
nevojat e reja për mbështetje profesionale.

Në kuadër të vizitës zyrtare në SHBA, përfaqësuesit e BQK-së do kenë takime bilaterale me
drejtuesit e Departamentit Thesarit të SHBA-së, Bankës Federale të New York – FED (Banka
Qendrore Amerikane), si dhe me homologët nga bankat qendrore partnere.
Në kuadër të takimeve pranverore të FMN-së dhe BB-së, Guvernatori Ismaili do të takohet me
Zëvendësdrejtorin Menaxhues të FMN-së, z. Bo Li, Drejtorin e Departamentit Evropian të FMN-
së, z. Kammer, Zëvendëspresidenten e BB-së për Evropën dhe Azinë Qendrore, znj. Bassani,
Zëvendëspresidentin e BB-së njëherësh Drejtor i Thesarit, z. Familiar, drejtorët ekzekutiv të
Konstituencave të FMN-së dhe BB-së, z. Palotai dhe Z. Demircan.

Gjithashtu, delegacioni i BQK-së do të ketë takime me drejtues dhe zyrtarë të lartë të
institucioneve financiare për bashkëpunim në fusha të interesit.
Paraprakisht në Boston të SHBA-ve, Guvernatori i BQK-së takoi drejtues të Universitetit të
Harvardit, duke përfshirë Dekanin e Harvard Kennedy School, Dr. Elmendorft dhe profesorë
eminentë që kanë shërbyer në pozita të rëndësishme shtetërore, si krye-ekonomistë, drejtues të
Departamentit të Thesarit, anëtarë të Bordit të Rezervës Federale (FED Board), këshilltarë të
ekonomisë në Shtëpinë e Bardhë.

Guvernatori Ismaili vizitën me ftesë të Universitetit e përmbylli me një ligjëratë para studentëve
dhe publikut në kampusin e Harvardit, me temën “Tejkalimi i sfidave të sistemit financiar: Rasti i
Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës”.

Të ngjashme