BQE diskuton shkurtimet e normës së interesit

Prishtinë | 11 Qer 2019 | 09:13 | Nga Ekonomia Online

Presidenti i Bankës Qendrore të Evropës, Mario Draghi, ka “ashpërsuar” gjuhën e tij pasi tha se banka nuk do të largohet nga veprimi për të mbështetur ekonominë e Eurozonës gjatë një periudhe të dobësimit të rritjes

Draghi shtoi se krijuesit e politikave janë të vendosur për të vepruar nëse është e nevojshme.

“Krijuesit e politikave janë të vendosur për të vepruar nëse është e nevojshme në mes të një këmbënguljeje të zgjatur të pasigurive dhe kërcënimit në rritje të proteksionizmit. Disa zyrtarë ngritën mundësinë e uljes së normave të interesit ose rifillimit të lehtësimin sasior dhe ka hapësirë ​​të konsiderueshme”, tha Draghi, në Vilnius pas takimit të Këshillit Drejtues, përcjell Telegrafi.

Këshilli dha premtimin për të mbajtur normat e interesit në nivele të ulëta dhe njoftoi detaje mbi një program për emetimin me më shumë parave huadhënësve.

“Këshilli Drejtues tani pret që normat bazë të interesit të BQE-së të mbesin në nivelet e tyre të tanishme, të paktën përgjatë gjysmës së parë të vitit 2020 dhe në çdo rast, për aq kohë sa është e nevojshme për të siguruar konvergjencën e qëndrueshme të inflacionit në nivele që më poshtë 2 për qind në periudhën afatmesme”, tha ai.

Tensionet e tregtisë që mbrojnë ekonominë botërore kanë nxitur hartuesit e politikës monetare që të lëvizin drejt lehtësimit sasior sërish. Australia uli normat e të martës për herë të parë në tre vjet dhe India pritet të bëjë të njëjtën lëvizje.

Draghi tha se ekonomistët e BQE-së ulën parashikimin e tyre për rritje dhe inflacion vitin e ardhshëm. Ekonomia e Eurozonës tani është duke u zgjeruar me 1.4 për qind në vitin 2020, krahasuar me parashikimin e marsit për 1.6 për qind. Inflacioni shihet në 1.3 për qind këtë vit, 1.4 për qind vitin e ardhshëm dhe 1.6 për qind në 2021 që është shumë më poshtë objektivit.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme