BQE është e gatshme të veprojë për inflacionin

Prishtinë | 02 Kor 2019 | 10:21 | Nga Ekonomia Online

Sipas shefit të Bankës Qendrore të Finlandës, Olli Rehn, Banka Qendrore Evropiane (BQE) është e gatshme për të rregulluar të gjitha mjetet e saj për të ngritur inflacionin, por gjithashtu ka nevojë për të studiuar një sërë sfidash më të thella që mund të ndryshojnë kursin e politikës së saj.

Me rritjen dhe ngadalësimin e inflacionit, BQE ka thënë se mund të nevojiten më shumë stimuj dhe tregjet janë duke pritur tashmë një normë të shkurtuar, në nivele të reja rekord. Disa analistë madje parashikojnë dhe te rifillojnë blerjet e aseteve, të njohura gjerësisht si lehtësim sasior.

“Këshilli Drejtues është i gatshëm për të rregulluar të gjitha instrumentet e tij, sipas rastit, në mënyrë që inflacioni te vazhdoje të konvergojë drejt qëllimit tonë të inflacionit në një mënyrë të qëndrueshme”, tha Rehn, i cili shihet si një pasues i mundshëm për kreun e BQE-së.

Ai gjithashtu tha se inflacioni mund të luhatet në afat të shkurtër në të dyja anët e objektivit të BQE-së, duke përforcuar komentet e fundit nga Draghi se BQE mund të lejojë të rritet inflacioni mbi objektivin, pas një periudhe të rritjes së çmimit tepër të ulët.

“BQE si shumë bankat të tjera qendrore vepron në një mjedis të ri, ku tendencat afatgjatë, të tilla si plakja e popullsisë, normat e ulëta të interesit dhe ndryshimet klimatike janë bërë çështje kyçe të politikës”, tha ai.

Duke argumentuar për një rishikim të politikës, Rehn shtoi se mjedisi i politikës ka ndryshuar në mënyrë të konsiderueshme, që nga vlerësimi i fundit i tillë dhe mjetet e BQE-së janë gjithashtu mjaft të ndryshme, teksa politikëbërësit tani mbështeten kryesisht në asete të pazakonta. 

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme