INDEP: Duhet të ketë një mobilizim kombëtar për sektorin e energjisë

Prishtinë | 30 Maj 2024 | 10:43 | Nga Ekonomia Online Shkarko Videon HD

Për ta shkarkuar videon ju lutem kyçuni ose regjistroni një llogari të re!

| Regjistrohu

Është prezantuar Raportit Tematik: “Licensimi në Sektorin e Energjisë : Sfidat, barrierat dhe rekomandime” nga konzorciumi CorrWatch, raporton Ekonomia Online.

Dardan Abazi nga Instituti për Politika Zhvillimore (INDEP) ka thënë se ky projekt ka për qëllim që në mënyrë të përmbledhur të shpalos një pasqyrë të sfidave, barrierave dhe mundësive që na presin në sektorin e energjisë veçanërisht në pjesën e licencimit.

“Ne do t’ju ofrojmë një sërë rekomandimesh institucioneve tona. Ky hulumtim është realizuar përmes metodës së shifrave. Ne tashmë jemi specializuar në sektorin e energjisë. Javë më parë ne si INDEP kemi mbajtur një diskutim të mbyllur me sektorin e energjisë deri sa institucionet dhe bizneset janë ballafaquar dhe kanë shpalosur rekomandimet e tyre. Ne do të vëmë në vëmendje publike se ka probleme të shumta në sektorin e energjisë”, ka thënë Abazi.

Ndërsa, Liron Gjocaj nga po ky institut ka thënë se konsumatorët të cilët duan të bëjnë një projekt për panele solare deri në 7KË duhet ti bëjnë disa kërkesa për aprovim për pranim teknik, marrëveshje për konsumatorë e disa të tjera.

“Muajve të fundit kemi pasur një lehtësim të vogël për konsumatorët të cilët aplikojnë për panele solare deri në 7 KW. Konsumatorët të cilët duan të bëjnë një projekt për panele solare deri në 7 KW duhet ti bëjnë disa kërkesa për aprovim për pranim teknik, marrëveshje për konsumatorë e disa të tjera. Kemi edhe projekte megavatëshe të cilat kërkojnë procedura shtesë dhe normalisht fuqia dhe të gjitha janë më të rritura. Ka edhe procedura burokratike të cilat e vështirësojnë këtë proces për investitorët. Si projekte të ndërlikuara kanë edhe rreziqe të tjera siç janë kosto e lartë e investimit pasi që kanë kosto të lartë milionëshe që është e paarritshme për shumë individë. Mungesa e lejes ndërtimore është hasur shpesh te investitorët. Shfrytëzoj rastin që të apeloj që kjo leje të mos kërkohet më.

Gjocaj ka folur edhe për mungesën e fuqisë punëtore.

“Mungesa e fuqisë punëtore është evidente po ashtu. Asnjë investitor nuk është i interesuar që të investojë e të hasë në probleme institucionale”, ka thënë ai.

Dardan Abazi shpalosi rekomandime për çka tha se duhet të ketë një mobilizim kombëtar që ky investim të jetë më i lehtë.

“Tani më kemi një orientim të vendit për de-karbonizim. Por këta investitorë që ne po i ftojmë ne si shtet duhet të sigurohemi që investitorëve t’ju sigurojmë mundësitë e investimeve. Kemi një thirrje për institucionet që të kenë komunikim të duhur, personat përgjegjës që lëshojnë pëlqimin për investime të mos ketë mungesë të komunikimit. Ka fajësime të dy anshme dhe këtyre pëlqimeve dhe në mes janë investitorët. Të kemi një mobilizim kombëtar që ky investim të jetë më i lehtë. One Stop Shop është rekomandimi i dytë i cili do ti printe këtyre investimeve. Nuk duhet të jetë një zyrë informimi por duhet të ketë zyrtarë që i kryejnë këto punë. Kërkojmë të ketë politikë tatimore të vlefshme e të mos ketë barriera tjera. Duhet të kemi një digjitalizim sepse për një dokument investitorët duhet të shkojnë nëpër komunat ku investojnë që të pajisen me dokumente. Duhet të kemi programe të trajnimit dhe të shohin si janë trendet e zhvillimit”, ka thënë ai.

Të ngjashme