Çfarë nuk duhet të përfshini në një CV?

Prishtinë | 25 Nën 2021 | 19:40 | Nga Ekonomia Online

Ne vazhdimisht dëgjojmë për atë që duhet të vendosni në CV tuaj, por rrallë flasim për atë që duhet të hiqni.

Nëse dëshironi të shkruani një CV që thotë “Më punëso”, atëherë çdo fjalë, numër, rresht dhe arritje duhet të merren parasysh me kujdes.

Hobitë dhe interesat e parëndësishëm

Dashuroni sportet? Kampingun? Koleksionimin e monedhave? Kopshtarinë? Të gjithë kanë një hobi, dhe shumica e njerëzve mendojnë se sa më unike të jetë, aq më shumë do t’i bëjë ata të dallohen nga kandidatët e tjerë.

Por menaxherët e punësimit nuk kujdesen për mënyrën se si e kaloni kohën tuaj të lirë, të paktën jo menjëherë. Ata kanë afate dhe grumbuj të mëdha CV për të parë dhe janë të përqëndruar vetëm në gjetjen e kandidatëve që plotësojnë kërkesat dhe kushtet.

Sigurisht, nuk ka asgjë të keqe të përfshini hobit tuaj nëse lidhen me pozicionin për të cilin po aplikoni. Nëse është një punë financiare, për shembull, të përmendësh që të pëlqen të merresh me investime në kriptomonedhë mund të shihet si një plus. Por nëse po përpiqeni të merrni një rol fushën e mjekësisë, mos e merrni mundimin ta shënoni.

Shumë aftësi të buta (soft skills)

Tani ju po mendoni, por a nuk janë aftësitë e buta një gjë e mirë?

Po, por në një farë mase. Shumë kandidatë e teprojnë me aftësitë e buta dhe menaxherët e punësimit janë shumë të vetëdijshëm për këtë hile të zakonshme, kështu që mund të humbni besueshmërinë kur filloni të rendisni shumë.

Në përgjithësi rekomandohet të keni më shumë hard skills sesa soft skills. Për soft skills që përfshini, sigurohuni që ato të demonstrohen dhe jo vetëm të deklarohen.

Në vend që thjesht të thoni se jeni të mirë në shumë detyra, për shembull, është më mirë të përfshish diçka si: “Projekte të shumta të udhëhequra nga fillimi në fund, duke çuar në një rritje X%”.

Pamja juaj profesionale

Në qoftë se nuk doni të zgjidheni si aktori kryesor për një film në ekran të madh, nuk keni nevojë të përfshini një pamje që bie në sy.

Pamja juaj mund të çojë gjithashtu në paragjykim të pavetëdijshëm. Pavarësisht nëse është mënyra e veshjes, gjinia juaj, raca, etj,- të gjitha këto janë gjëra që mund të ndikojnë potencialisht në vendimmarrjen e një rekrutuesi, edhe nëse bëhen pa dashje.

Së fundmi, ekziston një mundësi e vogël që fotografia mund të ndikojë në formatin tuaj të CV, duke çuar në vështirësi teknike kur kalon nëpër sistemet e ndjekjes së aplikantit.

Përemrat vetorë

Çuditërisht, shumë kandidatë ende gabojnë duke përdorur përemrat vetorë – “Unë”, “mua”, “ne” – në CV të tyre.

Pse të lihen jashtë përemrat vetorë? Sepse është CV juaj, kështu që tashmë nënkuptohet se gjithçka në të ka të bëjë me ju. Në vend që të shkruani, “Unë menaxhova 5 punonjës”, thjesht vendosni “menaxhova 5 punonjës”.

Lloji i gabuar i email

Menaxherët e punësimit duan kandidatë që të paktën kanë një farë mënyre teknike … dhe kjo do të thotë të mos kesh një adresë emaili nga një llogari e vjetëruar si AOL ose Hotmail.

Kur keni dyshime, thjesht qëndroni në një adresë të Gmail ose Outlook.

Adresa juaj e postës (nëse jeni duke aplikuar jashtë shtetit)

Përfshirja e adresës tuaj të postës në CV ka qenë praktikë standarde.

Por nëse po kërkoni të zhvendoseni dhe të aplikoni për punë jashtë shtetit, mund të jetë një gjë e mençur ta lini atë jashtë, veçanërisht sepse disa punëdhënës duan të marrin parasysh vetëm kandidatët lokalë.

Rekrutuesit nuk kanë nevojë të dinë saktësisht se ku jetoni gjatë fazave të hershme të procesit të punësimit. Mund të bëhet gjithashtu një rrezik sigurie nëse vidhen informacionet tuaja.

Pozicionet e punës më të vjetra se 10 – 15 vjet

Nëse nuk jeni një i sapodiplomuar ose një ekzekutiv i vjetër me përvojë dekadash, nuk duhet të përfshini më shumë se katër ose pesë pozicione që zgjasin jo më shumë se 10 deri në 15 vjet.

Sa më i vjetër të jetë pozicioni (përveç nëse ishte në një kompani të madhe, të njohur ose është i lidhur ngushtë me punën që dëshironi), aq më pak menaxherë të punësimit do ta marrin parasysh.

Në vend që të zhyteni në përvojën e vjetëruar të punës, përdorni atë hapësirë ​​të çmuar të CV për të zbuluar detajet e punëve dhe arritjet tuaja më të fundit. (cnbc)

Të ngjashme