Këshilla për rivendosjen e rutinës së duhur të gjumit pas pushimeve

Prishtinë | 01 Shk 2023 | 01:00 | Nga Ekonomia Online

Gjatë pushimeve, rutina juaj e gjumit gjithashtu ndryshon në mënyrë dramatike. Zakonisht, koha kur shkoni në shtrat dhe koha kur zgjoheni janë disa orë më vonë se zakonisht. T’i lejosh vetes këto liri nuk është keq, përkundrazi. Gjëja e rëndësishme, megjithatë, është të dini se si të rivendosni rutinën e duhur të gjumit pasi të ktheheni në shtëpi.

Flemë gjithmonë sasinë e duhur të orëve

Këshilla e parë është të mbani konstante kohën e kaluar në krahët e Orfeut, ndërkohë që ndryshoni orët. OBSH-ja tregon se sa e rëndësishme është të flini të paktën 7-8 orë në natë për të shmangur problemet dhe për të shmangur mundësinë e shikimit të problemeve shëndetësore, qoftë edhe të rënda. Pra, le ta lejojmë veten të shkojmë në shtrat më vonë, por sigurohuni që të mos flemë kurrë nën shtatë orë gjumë.

E rifillojmë rutinën gradualisht

Prandaj, është e rëndësishme të luani paraprakisht. Prandaj, ne fillojmë të rikuperojmë gradualisht rutinën tonë të gjumit tashmë në pushime. Ne përfitojmë nga ditët e fundit të relaksimit për të rindërtuar akrepat e orës sonë biologjike me normalitetin dhe, pasi të kthehemi në shtëpi, do të shohim të shmanget tronditja që rrjedh nga një ndryshim i papritur zakonesh.

Hamë ushqim të lehtë

Një këshillë tjetër për t’u mbajtur parasysh (dhe respektuar gjatë gjithë vitit) është ajo që i referohet vakteve të fundit para pushimit. Darka duhet të jetë e lehtë, në mënyrë që të lehtësojë tretjen dhe, rrjedhimisht, të nxisë një gjumë të qetë. Ne shmangim ushqimet shumë të rënda, të pasura me yndyrna ose sheqerna dhe le të kujdesemi që të konsumojmë vaktin tonë të paktën tre orë para se të shkojmë në shtrat. Në këtë mënyrë, trupi do të ketë mundësinë për të përfunduar tretjen dhe gjumi do të fitojë.

Le të pushojmë

Krijimi i një rutine qetësuese para se të shkoni në shtrat lehtëson procesin e gjumit dhe rikthen netët më të qeta. Le të bëjmë një banjë ose dush, të parfumojmë dhomën e gjumit me vajra aromatizues ose qirinj, të vendosim muzikë relaksuese në sfond dhe të pimë një çaj bimor ose infuzion bimor: kamomili dhe balsasi i limonit janë të preferuarat tona. Së fundi, TV dhe telefonat inteligjentë janë të ndaluar.

Sporti dhe zakonet e reja

Marrja e kthimit për atë që është dhe, për rrjedhojë, duke e konsideruar atë në të gjitha aspektet si një moment ndryshimi dhe këputjeje, mund të na japë pikënisjen e përsosur për të bërë disa ndryshime në normalitetin tonë. Le të fusim, për shembull, gjysmë ore sport në mëngjes. Duhen vërtet 30 minuta ecje të shpejtë, zgjim muskujsh ose joga për ta përballuar ditën në mënyrën më të mirë të mundshme.

Të ngjashme