Këto ushqime ju bëjnë më të lumtur

Prishtinë | 04 Sht 2022 | 23:15 | Nga Ekonomia Online

Shumë studime të mëparshme kanë vënë në dukje nevojën e frutave dhe perimeve në dietë për të mirën e shëndetit të përgjithshëm.

Deri më tani është rekomanduar që marrja minimale ditore e frutave dhe perimeve në dietë të jetë pesë vakte. Megjithatë, hulumtimet e fundit tregojnë se kjo duhet të rritet në 8.

Një dietë vegjetariane ose dietë me shumë fruta dhe perime rekomandohet si parandaluese dhe si një terapi për sëmundjet e zemrës ose kancerin.

Megjithatë, problemet me këto dieta janë afatgjata duke pritur efektet e një diete të tillë, mund të shkojnë nga 2 deri në 10 vjet.

Hulumtimi sugjeron që përmirësimi i efektit psikologjik të ushqyerjes me më shumë fruta dhe perime mund të shihet më herët. Hulumtimet nga Britania e Madhe dhe Australia përcollën ndryshimet në 12 385 pjesëmarrës në formën e kënaqësisë personale dhe lumturisë me marrjen e përditshme të frutave dhe perimeve.

U zbulua se 85% e pjesëmarrësve kishin më pak se tre ushqime të frutave dhe 60% më pak se tre artikuj ushqimorë në ditë. Vetëm një numër i vogël i pjesëmarrësve, 1,83%, kishin 5 ose më shumë artikuj ushqimorë në ditë, dhe 7,75% më shumë se 5 artikuj ushqimorë në ditë.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme