Konsumimi i miellit të bardhë mund të rrezikojë seriozisht shëndetin e njeriut

Prishtinë | 29 Nën 2022 | 12:15 | Nga Ekonomia Online

Sipas hulumtimeve për shprehitë ushqyese, të rriturit mesatarë amerikanë i hanë 225 deri në 325 gramë karbohidrate në ditë. Bëhet fjalë për një përbërës të dëmshëm i cili shkakton probleme të mëdha shëndetësore.

Shumica e amerikanëve i konsumojnë këto karbohidrate duke konsumuar produkte të miellit të bardhë si ëmbëlsira, drithëra, bukë dhe pasta. Për shumicën e amerikanëve, një pjesë e konsiderueshme e këtij konsumimi masiv të karbohidrateve vjen nga mielli i rafinuar në formën e biskotave, ëmbëlsirave, drithërave, bukës dhe pastave.

Mielli i bardhë është një nga ushqimet më të dëmshme për shëndetin tonë. Provat më të hershme të përdorimit të drithërave datojnë 23.500 vjet më parë, ku në Izrael u zbuluan objekte prej guri dhe vatra të ngjashme me furrat, të cilat atëherë mendohej se ishin përdorur për të përpunuar drithëra dhe për të pjekur bukë.

Përdorimi dhe ruajtja e drithërave filluan vetëm 12.000 vjet më vonë me ardhjen e revolucionit bujqësor dhe stilin e jetës nomade, gjë që e ndryshoi përgjithmonë ushqyerjen e njeriut. Që nga fillimi i këtij revolucioni të lashtë bujqësor e deri rreth 200 vjet më parë, njerëzit kanë ngrënë drithëra të papërpunuara, ose më saktë drithëra integrale.

Kokrra integrale e grurit i ka tre komponentë:

Fara: Pjesa riprodhuese e drithërave që mbin dhe më vonë rritet në një bimë të re; Krundet: shtresa e fortë e jashtme e kokrrës së drithërave që siguron mbrojtje nga grabitqarët;

Endosperma: Pjesa e niseshtës dhe pjesa e brendshme e kokrrës. Gjatë shekujve, njerëzit janë përpjekur ta “pastrojnë” miellin nga gruri integral duke i imtësuar copat më të mëdha të farave dhe krundeve.

Megjithatë, vetëm pas zbulimit të mullirit rrotullues rreth vitit 1870, në fillim të Revolucionit të dytë industrial, mielli përfundimisht mundi të bluhej në pluhur të bardhë shumë të rafinuar.

Të ngjashme