Kuptoni arsyen e vërtetë pse ju ndryshon ngjyra e syve

Prishtinë | 10 Maj 2023 | 21:52 | Nga Ekonomia Online

A keni parë foshnja të lindura me sy ngjyrë kafe, të cilat pas një kohe ngjyra e tyre ka ndryshuar në blu? Këto ndryshime janë të përcaktuara nga një proteinë specifike e quajtur-melaninë, e cila gjithashtu është përgjegjëse për ngjyrën e lëkurës.

Dis nga arsyet më të shpeshta të ndryshimit të ngjyrës së syve janë:

Ngjyra e lindjes– ngjyra e syve, në disa raste ndryshon kur I ekspozohemi diellit. Ngjyra e syve tek foshnjat mbetet e njejtë, deri në momentin kur foshnjat I ekspozohen diellit kur edhe shfaqet ngjyra e vërtetë e syve.

Heterokromia– është një gjendje, në të cilën njerëzit kanë sy me ngjyra të ndryshme. Ky çrregullim nuk ka ndonjë efekt anësor të dëmshëm dhe është kongjenital apo I lindur.

Glaukoma pigmentale– është një gjendje në të cilën, lëngjet e syrit lëvizin duke shkaktuar ngjyra të ndryshme brenda një syri. Kjo gjendje mund të bëhet serioze dhe në disa raste mund të shkaktoj edhe verbërim.

Disa nga shkaqet e tjera, të cilat mund të ndikojnë në ndryshimin e ngjyrës së syve janë: efektet anësore të barnave, tumori I syrit, mosha apo ndonjë arsye tjetërr patologjike.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme