Kurti: Këto janë 6 kushtet tona për pranimin e Asociacionit

Prishtinë | 02 Shk 2023 | 11:34 | Nga Ekonomia Online Shkarko Videon HD

Për ta shkarkuar videon ju lutem kyçuni ose regjistroni një llogari të re!

| Regjistrohu

Kryeministri Kurti ka thënë se Kosova është e gatshme ta pranojë Asociacionin sipas marrëveshjes së vitit 2013.

Sipas tij Asociacioni duhet të jetë në përputhje me Kushtetutën dhe ligjet.

Po ashtu ai ka kërkuar që paraprakisht të shuhen strukturat ilegale dhe se duhet të zbatohet pas njohjes reciproke.

“Asociacioni i komunave e dalë nga marëveshja e parë e parimeve, si një mekanizmë i tillë mund të konsiderohet nga Kosova me këto kushte:

Asociacioni duhet të jetë në përputhje me Kushtetutën dhe ligjet në fuqi, nuk mund të jetë monoetnik, duhet të ndërrojë emrin, nuk mund të bartë asnjë pushtet publik dhe ekzekutiv dhe duhet t’i shërbejë vetëm bashkëpunimit horizontal të komunave”.

“Para vendosjes së Asociacionit strukturat ilegale shuhen dhe bëhet dorëzimi i të gjitha armëve ilegale”.

“Asociacioni është pjesë e marëveshjes finale dhe zbatohet pas njohjes reciproke.

Dhe vetëm pasi Serbia t’i ketë pranuar parimet e Kartës së OKB-së në raportet me Kosovën dhe presidenti i Serbisë i heq letrat e dërguara për mospranimin e aplikimit të Kosovës për anëtarësim në BE”, ka thënë Kurti.

KËTO JANË KUSHTET PËR PRANIMIN E ASOCIACIONIT, TË PARAQITURA NGA KURTI NË KUVEND:

1. Asociacioni duhet të jetë në përputhje me Kushtetën dhe ligjet në fuqi në Republikën e Kosovës

2. Asociacioni nuk mund të jetë monoetnik, duhet të ndërrojë emrin, nuk mund të ketë/bartë asnjë pushtet publik (apo ekzekutiv) dhe duhet t’i shërbejë vetëm bashkëpunimit horizontal të komunave sipas Kushtetutës dhe ligjit per vetëqeverisje lokale (kreu 5).

3. Asociacioni është pjesë e marrëveshjes finale dhe zbatohet pas njohjes reciproke. Dhe, në ndërlidhje me këtë të fundit, vetëm pasi Serbia t’i ketë pranuar parimet e Kartës së OKB-së në raportet e saj ndërshtetërore me Republikën e Kosovës.

4. Para vendosjes së Asociacionit, strukturat ilegale të Serbisë në veri të Kosovës shuhen dhe bëhet dorëzimi i të gjitha armëve ilegale.

5. Të drejtat e pakicave kombëtare dhe mekanizmat mbrojtës përkatës duhet ta ngërthejnë parimin e reciprocitetit ndërmjet dy shteteve respektive, si dhe të marrin parasysh standardet dhe modelet evropiane.

6. Presidenti i Serbisë i tërheq letrat e dërguara te pesë (dhe tek të tjera) shtetet anëtare të BE-së për mospranimin e aplikimit të Republikës së Kosovës për anëtarësim në BE (që paraqet edhe shkelje të po asaj marrëveshjeje Thaçi-Daçiq të 19 prillit 2013).

Të ngjashme