Panik për rikthimin e nxënësve në shkolla për shkak të Omicronit, në shumë vende ndryshojnë protokollet

Prishtinë | 10 Jan 2022 | 11:49 | Nga Ekonomia Online

Pas festave të fundvitit këtë të hënë në shumë vende të Evropës ka nisur mësimi pas një periudhe pushimesh.

Mutacioni i Omicronit është një variant shqetësues  tashmë për shumë vende dhe kanë marrë masat për parandalimin e rritjes së numrit të të infektuarve.

Në të gjithë Evropën miliona fëmijë kthehen në shkollë mes rasteve në rritje të koronavirusit për shkak të variantit shumë ngjitës “Omicron” .

Në shumë vende janë marrë masa të reja kufizuese dhe janë hartuar protokolle të veçanta që duhet të zbatohen nëpër shkolla.

Masat ndryshojnë nga vendi në vend, ndërsa në të gjithë kontinentin e vjetër shqetësimi i përbashkët është ai i prindërve dhe i mësuesve për shpërthimin e mundshëm të rasteve.

Franca

Këtë të hënë në të gjithë vendin janë hapur shkollat pavarësisht se ka shënuar një rekord të infektuarishgjatë festave. Sipas Ministrisë së Arsimit nga rihapja e shkollave, janë evidentuar 47,453 raste pozitive te nxënësit dhe 5,631 te personeli mësimor .

Ndërkohë autoritetet në protokollet e hartuara të sigurisë përfshijnë teste masive diagnostikuese, ku fëmijët kontrollohen deri në tre herë kur bien në kontakt me një rast pozitiv. Megjithatë, pavarësisht mbylljes së disa shkollave, ministri i Arsimit Jean-Michel Blanche këmbëngul se qëllimi është që shkollat ​​të mbahen të hapura “sa më shumë të jetë e mundur”.

Britania

Londra gjithashtu i ka dhënë përparësi mësimit gjatë gjithë jetës dhe jo mësimit në distancë, pavarësisht numrit në rritje të infeksioneve, të cilat tejkalojnë 200,000 në ditë. Masat e reja të sigurisë të zbatuara për të kufizuar Omicron përfshijnë përdorimin e detyrueshëm të maskave për nxënësit në të gjithë shkollat. Ndërkohë autoritetet britanike si qëllim kanë mbajtjen hapur të shkollave.

Italia

Pavarësisht se mbi 1000 drejtorë shkollash në Itali kërkuan që mësimi të bëhej online, dy javë pas pushimit të Krishtlindjeve , qeveria konfirmoi se shkollat ​​u rihapen këtë të hënë.  Rregullat e reja përfshijnë maskat me detyrim në klasë dhe testet masive. Në shkollat ​​fillore, një rast i vetëm nuk do të shkaktojë mbyllje të menjëhershme.

Spanja

Këtë të hënë fëmijët janë kthyer në shkollë, ku deri më tani  31.5% e fëmijëve nga mosha 5 deri në 11 vjeç kanë marrë të paktën një dozë të vaksinës Covid-19 dhe 86.8% e popullsisë midis moshës 12 dhe 19 vjeç kanë përfunduar programin e imunizimit. Ndërkaq autoritetet kanë vendosur se në rast se zbulohet një i infektuar në klasat e shkollave fillore duhet të karantinohen plotësisht .

Gjermania

Fëmijët në shumë shtete gjermane u kthyen në shkollë javën e kaluar  pas pushimit të Krishtlindjeve, ndërkohë shqetësuese mbetet rritja e numrit të të infektuarve nga varinti i ri Omicron. Autoritetet kanë vendosur që maska në shkolla të jetë e detyrueshme,  dhe nxënësit do të testohen çdo ditë në javën e parë pas pushimeve. Mësimi në distancë ofrohet vetëm nëse ka shumë raste për shkollë.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme