Puthja me partnerin tregon një shumëllojshmëri informacionesh të pavetëdijshme

Prishtinë | 03 Maj 2023 | 00:45 | Nga Ekonomia Online

Një puthje mund të përcjell pasion dhe butësi, por përveç zgjimit të ndjenjave të mira në trurin tonë, puthja zbulon informacione të tjera të rëndësishme që udhëtojnë në trurin tonë kur puthemi.

Sipas studimeve shkencore, kur puthemi, shkëmbejmë një shumëllojshmëri informacionesh për të cilat as nuk jemi në dijeni. Truri ynë analizon mënyrën se si ne puthemi dhe marrim vendime pa vetëdije që mund të vulosin fatin e marrëdhënies sonë.

Këto studime tregojnë se puthja ju lejon të komunikoni me partnerin tuaj pa e ditur.

Shkencëtarët nga Universiteti i Oksfordit hulumtuan plotësisht sekretet e puthjes dhe zbuluan se në të vërtetë ajo na lejon të gjejmë, vlerësojmë dhe përfundimisht të mbajmë partnerët e duhur për një marrëdhënie afatgjatë.

Sipas gjetjeve të tyre, puthjet na lejojnë të vlerësojmë siç duhet partnerin dhe forcojmë marrrëdhënien që kemi me ta. Studimet e tyre tregojnë gjithashtu se gratë në përgjithësi janë më selektive dhe më të zgjedhura në zgjedhjen e bashkëshortëve, kështu ato e vlerësojnë puthjen si mjaft të rëndësishme kur vjen puna te zgjedhja e partnerit.

Edhe nëse nuk jemi të vetëdijshëm për këtë, ne në mënyrë të ndërgjegjshme vlerësojmë partnerin tonë duke analizuar pyetjet dhe karakteristikat e tyre. Puthjet gjithashtu na lejon të matim aftësinë e partnerit tonë dhe shëndetin e përgjithshëm dhe ndërkohë që përparojmë në marrëdhënie, vazhdimisht pyesim veten nëse personi me të cilin jemi është i besueshëm apo jo.

Studimi tregon se gratë kanë më shumë të ngjarë të vlerësojnë partnerin e tyre nëse është i duhuri për të lindur fëmijë apo jo. Gratë janë ato që e vendosin vulën nëse partneri i tyre do jetë një baba i mirë për fëmijën e tyre apo jo.

Studimi sugjeron gjithashtu që ndërsa ne puthemi, ne shqyrtojmë nivelin e shëndetit të personit përmes frymës dhe shijes së tyre. Natyrisht, fryma e keqe ose shija mund të sinjalizojnë shqetësime shëndetësore. Për më tepër, kur puthemi, shkëmbejmë edhe një substancë vajore të quajtur sebum që prodhohet nga gjëndrat e trupit.

Ne e këmbejmë këtë substancë duke prekur lëkurën rreth dhe brenda gojës. Dhe kjo substancë përmban feromone, të cilat zbulojnë informacion të vlefshëm në lidhje me përbërjen biologjike të një personi. Me fjalë të tjera, kjo tregon që dy personat që puthen mund të kanë të përbashkëta.

Shkencëtarët thonë se kjo substancë zbulon informacione hormonale të cilat tundojnë trurin të pyesin nëse ky person është mjaft i shëndetshëm për të filluar një familje me të. Kjo është, natyrisht, e bërë në mënyrë të pavetëdijshme, dhe ne me të vërtetë nuk mendojmë se po analizojmë partnerin tonë, por ajo pjesë e nënndërgjegjeshme e trurit tonë ndikon masivisht në mënyrën se si sillemi, edhe pse ne nuk e kuptojmë me të vërtetë si funksionon.

Është interesante se gjatë studimit të kryer më shumë se 60% e njerëzve pranuan se humbën interesin për një marrëdhënie të mundshme pas një puthjeje të parë të keqe. Truri analizoi fjalë për fjalë puthjen dhe dërgoi një mesazh që ky person nuk është i duhuri, kështu marrëdhënia u ndërpre. Puthja na ndihmon në përmirësimin e tërheqjes, por kur nuk jemi të kënaqur, kjo mund të na bëjë të ndihemi të zmbrapsur nga partneri ynë.

Sidoqoftë, puthja e një partneri që e duam është një mënyrë e shkëlqyeshme për të forcuar marrëdhënien. Buzët janë të mbushura me nerva shqisore, dhe kur puthemi në zemrën tonë bën që truri të lëshojë oksitocinën e fuqishme të hormonit, e njohur edhe si hormoni “dashuri”, që na bën të ndjehemi të lumtur.

Të puthurit me një person që ne e duam gjithashtu rrit prodhimin e serotoninës, që është një tjetër kimikale që ndjehet mirë që rrit intimitetin dhe besimin, duke na lejuar të krijojmë një marrëdhënie të fortë dhe të shëndetshme. Gjithashtu, puthja ul nivelin e kortizolit, i njohur si hormoni i stresit. Dhe, sipas studimeve, sa më i madh të jetë prodhimi i këtyre kimikateve pozitive, aq më të aftë jeni për të rritur dashurinë tuaj.

Kështu që herën tjetër kur puthni partnerin tuaj, mbani mend se nuk është gjithçka vetëm një moment argëtues dhe intim midis dy prej jush, por është gjithashtu një pjesë integrale e rritjes së një marrëdhënieje të shëndetshme dhe të fortë.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme