Stresi i ka disa të mira, na motivon…

Prishtinë | 19 Mar 2023 | 19:33 | Nga Ekonomia Online

Ka shumë gjëra për të cilat duhet të shqetësohemi, por stresi dhe ankthi mund të mos jenë aq të dëmshëm. Stresi u shërben funksioneve thelbësore psikike dhe sociale. Kjo na lejon të dimë se kur duhet të jemi vigjilent ndaj rrezikut ose kur mund të kemi nevojë të rishqyrtojmë zgjedhjet ose sjelljen tonë.

Këtu janë disa arsye pse një nivel i stresit mund të jetë konstruktiv.

Është një shenjë që jeni të përkushtuar

Stresi mund të jetë një shenjë që ju jeni të angazhuar dhe kujdeseni për performancën tuaj në punë. Edhe folësi që i drejtohet rregullisht audiencës do të pranojë se ndjehet pak i shqetësuar përpara çdo prezantimi. Kjo nuk është një dobësi. Stresi mund të jetë një demonstrim i interesit tuaj për të performuar mirë.

Është një shenjë e ndërgjegjes

Ankthi gjithashtu mund të jetë një mesazh që duhet të veprojmë më mirë. Ne jemi përgjegjës për ndërgjegjen dhe moralin tonë. Nëse ndihemi pak jashtë ekuilibrit, stresi mund të jetë një nxitje konstruktive për të rivlerësuar qasjen tonë ose ndikimin që kemi tek të tjerët. Kushtojini vëmendje mënyrës sesi ndiheni pasi të bëni një koment sarkastik ose të shkruani atë email negativ. Nëse ndiheni të shqetësuar dhe dyshoni në veten tuaj, Mund të jetë tregues se duhet të kërkoni falje ose duhet të rregulloni sjelljen tuaj në të ardhmen.

Është një shenjë që ju duhet të ndryshoni

Presioni në formën e ankthit gjithashtu mund të jetë një shenjë për ndryshim. Kur gjërat nuk funksionojnë, ju duhet të merrni parasysh një ndryshim. Ndonjëherë, stresi mund të jetë katalizatori për të cilin keni nevojë për një qasje të re në jetë.

Është një shenjë që tregon se ju keni nevojë për një sfidë në jetën tuaj

Mungesa e stimulimit gjithashtu mund të shkaktojë stres. Ne kemi nevojë për sfida të mjaftueshme për të qëndruar të angazhuar dhe mendërisht aktiv. Është pjesë e natyrës njerëzore për t’u adaptuar me rrethin dhe mjedisin tonë. Nëse nuk e ekspozojmë veten ndaj përvojave të reja, mund të mërzitemi.

Ju rekomandojmë t’i injoroni të gjitha shenjat e stresit dhe ankthit. Ekziston një pikë kur stresi bëhet pengesë për të jetuar të lumtur dhe pa menaxhim dhe ndërhyrje të duhur, mund të çojë në depresion dhe rraskapitje. Sidoqoftë, mësoni të përqafoni stresin që ju shtyn të bëni diçka më të mirë. Idealja është të shmangni stresin e panevojshëm dhe t’u kushtoni vëmendje sinjaleve pozitive që mund të dërgojë.

Të ngjashme