Stresi mund të reduktojë pjellorinë tek femrat

Prishtinë | 15 Mar 2023 | 23:00 | Nga Ekonomia Online

Përjetimi i niveleve të larta të stresit mund të zvogëlojë fertilitetin, hulumtuesit përdorën të dhëna nga Studimi i Shtatzënise Online (PRESTO).

Për këtë studim, studiuesit kanë ndjekur 4,769 gra dhe 1,272 burra të cilët nuk kishin histori të infertilitetit dhe nuk kishin qenë duke u përpjekur të krijoheshin për më shumë se gjashtë cikle menstruale, njofton Klan Kosova.

“Megjithëse ky studim nuk vërteton se stresi shkakton shterpësi, ai siguron prova që mbështesin integrimin e kujdesit të shëndetit mendor në udhëzimet dhe kujdesin e paragjykimeve”, tha Amelia Wesselink, studente e doktoraturës në Universitetin e Bostonit-SHBA.

Hulumtuesit matën stresin e perceptuar duke përdorur versionin 10-pikësh të shkallës së stresit të perceptuar (PSS), i cili është projektuar për të vlerësuar se sa individë të paparashikueshëm, të pakontrollueshëm dhe të pamjaftueshëm gjejnë rrethanat e tyre të jetës.

Ata gjetën se gratë me rezultate të PSS të paktën 25 ishin 13 përqind më pak të ngjarë të konceptoheshin se sa gratë me rezultate PSS nën 10. Kjo shoqatë ishte më e fortë midis grave që kishin tentuar të krijojnë jo më shumë se dy cikle menstruale përpara se të bashkoheshin me PRESTO se midis gra që kishin qenë duke u përpjekur për tre ose më shumë cikle para se të regjistroheshin. Shoqata ishte gjithashtu më e fortë tek gratë nën 35 vjeç.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme