Tri shenja që tregojnë se po punoni më shumë seç duhet

Prishtinë | 22 Dhj 2023 | 18:07 | Nga Ekonomia Online

Nëse jeni duke punuar me rrogë, atëherë paratë për punën që bëni ju paguhen për përmbushjen e punës tuaj, jo për numrin e orëve që punoni. Megjithatë, ka disa vende pune ku ditët e gjata trajtohen si një simbol nderi, me pasoja katastrofike për shëndetin mendor dhe fizik – për të mos përmendur produktivitetin. 

Pra, realisht, si mund të kuptoni se sa orë duhet të punoni? Në fund të fundit, nuk ka gjasa që lista juaj e detyrave të përfundojë ndonjëherë. Cilat janë shenjat që tregojnë se jeni duke punuar shumë orë? 

Bëni shumë “punë të rreme”

Nëse jeni të angazhuar në punë që ju nevojiten njohuri, atëherë duhet të mbani përqëndrimin tuaj në detyrat në mënyrë që të jeni efektiv. Nëse një projekt i veçantë kërkon një ditë të gjatë pune, atëherë mund të gërmoni thellë në rezervat tuaja dhe të përpiqeni ta kryeni atë. Megjithatë, kur e bëni këtë, shpesh po huazoni qëndrueshmëri nga ditët e punës pasuese. 

Sa herë që keni punuar shumë orë, do të gjeni një rritje në atë që e quajmë “punë e rreme”. Kjo është kur uleni në tryezën tuaj dhe bëni gjëra që duken si punë, por që nuk janë. Ju përzieni disa letra përreth. Ju kontrolloni disa faqe interneti. Mund të merrni telefonin dhe të zhyteni në mediat sociale. 

Bërja e një pune të vogël false është e zakonshme, veçanërisht kur kaloni nga një detyrë në tjetrën. Por kur punoni shumë orë, mund të zbuloni se një pjesë gjithnjë e më e madhe e kohës suaj përfshin të bëni gjëra që nuk janë aspak të rëndësishme për punën që supozohet të bëni. Kjo është një shenjë e mirë që ju duhet të punoni më pak orë. 

Ndiheni jokreativë

Pjesa më e madhe e punës suaj ndoshta përfshin zgjidhjen e problemeve të reja. Është e lehtë të bësh diçka kur përgjigja dihet tashmë. Por shpesh ju duhet të gjeni një mënyrë për të bërë diçka që nuk është bërë në atë mënyrë më parë. Ju jeni duke u paguar për të bërë diçka që është të paktën pak kreative. 

Kur punoni shumë orë, ka të ngjarë ta keni të vështirë të gjeneroni zgjidhje vërtet krijuese. Ndërsa lodheni mendërisht, mund ta keni të vështirë të mbani parasysh të gjithë elementët e një problemi. Mendimet tuaja do të priren të kalojnë nga një gjë në tjetrën. Si rezultat, ju ose mund të ngecni kur zgjidhni një problem, ose të ktheheni në një zgjidhje të provuar dhe të vërtetë. Sido që të jetë, kjo është një shenjë e mirë që ju duhet të lini punën dhe të bëni diçka tjetër. 

Dështoni në testin e leximit

Përqendrimi është i lodhshëm. Edhe nëse jeni duke fjetur mjaftueshëm, puna juaj do t’ju konsumojë fizikisht. Ekziston një mënyrë e thjeshtë për të përcaktuar nëse keni nevojë për pushim – dhe zgjat vetëm 10 minuta. 

Merrni një libër ose artikull që shpjegon një koncept kompleks që ju duhet ta kuptoni për punë. (Në përgjithësi, duhet të keni një grumbull gjërash për të cilat dëshironi të mësoni, sepse zgjerimi i diapazonit tuaj të njohurive është thelbësor për të menduarit efektiv.) Lexoni për 10 minuta. 

Nëse mund të qëndroni zgjuar dhe të mbani atë që lexoni pas 10 minutash, jeni mirë. Nëse e gjeni veten duke rënë në gjumë ose e gjeni mendjen që endet vetëm disa minuta pas leximit, atëherë është koha për t’i dhënë vetes një pushim. Shkurtoni orët që jeni duke punuar në mënyrë që të mund ta kaloni këtë test leximi në shumicën e rasteve që e bëni atë. 

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme