Vdekjet nga sëmundjet e zemrës janë në rritje

Prishtinë | 04 Shk 2023 | 19:33 | Nga Ekonomia Online

Vdekjet nga sëmundjet e zemrës në mesin e njerëzve nën 75 vjeç janë në rritje për herë të parë në 50 vjet, tregojnë shifrat në Mbretërisë së Bashkuar.

Fondacioni britanik Heart (BHF) thotë se rritja e nivelit të diabetit dhe obezitetit janë pjesërisht përgjegjëse.

Në vitin 2017 kishte 42,384 vdekje nën moshën 75 vjeçare nga sëmundjet e zemrës dhe të qarkullimit të gjakut, nga 41,042 në vitin 2014.

Bamirësia thotë se ritmi historik i përparimit në zvogëlimin e këtyre vdekjeve është ngadalësuar.

Zemra dhe sëmundjet e qarkullimit të gjakut mbeten një shkak kryesor i vdekjeve në Britani të Madhe, me miliona në rrezik për shkak të kushteve si presioni i lartë i gjakut.

Faktorë të tjerë të rrezikut përfshijnë kolesterolin e lartë, obezitetin, diabetin, duhanin dhe historinë e familjes.

Të ngjashme