Vendet që kanë më shumë të infektuar me Covid-19, më shumë viktima dhe të vaksinuar

Prishtinë | 24 Jan 2022 | 18:33 | Nga Ekonomia Online

Që kur u regjistrua për herë të parë në fund të vitit 2019 në Kinë, Covid-19 është përhapur në të gjithë botën dhe ka vrarë miliona njerëz. Pasi është shpallur zyrtarisht pandemia në fillim të vitit 2020 nga Organizata Botërore e Shëndetësisë, viti 2022 shënon vitin e tretë që virusi ka prekur shoqëritë.

Cilat vende po goditen më shumë aktualisht?

Numri i përgjithshëm i rasteve tani është në miliona në shumë vende, me numërimin e rasteve në mbarë botën duke u rritur me qindra mijëra çdo ditë. Sidoqoftë, ndryshimet në testim nënkuptojnë se numri i rasteve mund të nënvlerësohet për disa vende, sipas The Guardian.

Cilat vende kanë aktualisht normat më të larta të rasteve?

Në të njëjtën kohë, dhjetëra vende kanë regjistruar mbi 10,000 vdekje. SHBA dhe Brazili kanë regjistruar secila mbi gjysmë milioni vdekje që nga fillimi i pandemisë.

Si po përparon virusi në mbarë botën?

Vendet më të mëdha priren të kenë numër më të lartë si të rasteve ashtu edhe të vdekjeve. Por ka shumë faktorë të tjerë në lojë, si p.sh. profilet demografike të vendeve; vendet me popullsi në plakje mund të goditen më shumë sepse sëmundja është më e rrezikshme për njerëzit e moshuar. Vendet që kanë vendosur kufizime në distancë sociale, si dhe ato me fushata të avancuara të vaksinimit , kanë arritur të shmangin disa nga majat më të këqija të regjistruara në mbarë botën.

Normat e rasteve – rastet ditore për milion njerëz në çdo vend – tregojnë se sa vende evropiane u përballën me nivele të reja të infeksionit gjatë dimrit të kaluar.

Raste të reja ditore për milion njerëz, mesatarja e shtatë ditëve të mëparshme sëmundja ka shkaktuar dhjetëra apo qindra mijëra vdekje në shumë vende, duke goditur me egërsi të veçantë SHBA-në, Brazilin, Indinë, Meksikën dhe Rusinë për sa i përket vdekjeve totale. Ndërsa shumica e vendeve përjetuan valën e parë të infeksioneve në një mënyrë të ngjashme, megjithëse në periudha të ndryshme, variantet e reja – tani për tani – po ndryshojnë mënyrën se si zona të ndryshme po vuajnë nga valët e mëtejshme.

A po e nxjerr bota mjaft shpejt vaksinën?

Në dhjetor 2020, një numër vendesh filluan të miratojnë vaksinat dhe të fillojnë programet e vaksinimit. Shumë vende filluan programet e tyre të vaksinave në fillim të vitit 2021, por shqetësimet janë ngritur mbi disponueshmërinë e vaksinave në vendet në zhvillim.

Cilat vende kanë vaksinuar më shumë njerëz?

Universiteti Johns Hopkins publikon të dhëna për rastet dhe vdekjet për shumicën e vendeve në botë (një përjashtim i dukshëm është Koreja e Veriut, e cila pretendon se nuk ka pasur asnjë). Belgjika, për shembull, ia atribuon vdekjet Covid-19 nëse sëmundja është një shkak i dyshuar, edhe nëse nuk është kryer asnjë test. /abcnews.al

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme