Vezët kanë kolesterol por nuk e rrisin atë

Prishtinë | 05 Qer 2023 | 07:46 | Nga Ekonomia Online

Është e vërtetë që vezët janë të pasura me kolesterol.Në fakt, një vezë e vetme përmban 212 mg, që është mbi gjysmën e asaj që duhet marrë në ditë të rekomanduar prej 300 mg.

Sidoqoftë, është e rëndësishme të mbani në mend se kolesteroli në një dietë jo domosdoshmërisht ngre kolesterolin në gjak.

Mëlçia në të vërtetë prodhon sasi të mëdha të kolesterolit çdo ditë të vetme. Kur e rritni konsumimin e kolesterolit dietik, mëlçia juaj prodhon më pak kolesterol.

Sidoqoftë, përgjigja ndaj ngrënies së vezëve ndryshon midis individëve .Në 70% të njerëzve, vezët nuk rrisin aspak kolesterolin.

Në 30% të tjera vezët mund të rrisin butësisht kolesterolin total dhe LDLSidoqoftë, njerëzit me çrregullime gjenetike si hiperkolesterolemia familjare ose një variant gjen i quajtur ApoE4 duhet të kufizojnë ose shmangin vezët.

Të ngjashme