Zogaj ankohet për mungesë të buxhetit: Shumë artefakte kanë filluar të zhduken, disa kanë humbur

Prishtinë | 14 Maj 2023 | 08:11 | Nga Gzim Mujaj Shkarko Videon HD

Për ta shkarkuar videon ju lutem kyçuni ose regjistroni një llogari të re!

| Regjistrohu

Drejtori i Agjencisë për Menaxhimin e Komplekseve Memoriale, Bislim Zogaj, thotë se buxheti prej rreth 5 milionë euro për investime kapitale nuk është i mjaftueshëm për këtë institucion.

Zogaj në një intervistë për Ekonomia Online, shtoi se mjetet nuk po u dalin për t’i përfunduar projektet që kanë gjatë vitit, ngase do t’u duhen edhe kaq mjete sa kanë në dispozicion.  

Ai theksoi se si mungesë e mjeteve të duhura për t’i konservuar shumë artefakte kanë filluar që të zhduken e disa kanë humbur krejt.

“Buxheti për këtë vit ka qenë rreth 5 milionë për investime kapitale, që realisht nuk ka qenë i mjaftueshëm, do të duhej të paktën edhe kaq mjete të ishin për t’i përfunduar disa projekte sepse jemi shumë me vonesë në kohë dhe kanë filluar shumë artefakte të na zhduken dhe shumë të tjera prej tyre të humbin krejt. Edhe në disa objekte që kanë gjurmë të luftës, këtë vit edhe vitin tjetër ato që kanë mbetur t’i përfundojmë”.

“Kështu që po të kishim buxhet vitin e kaluar edhe këtë vit më shumë sigurisht që do të përfundonin këtë vit. Po besoj që vitin tjetër të gjitha objektet që kanë gjurmë të luftës në fund do t’i kemi të konservuar për gjeneratat e ardhshme që të kenë dëshmi sepse më të vërtet na kanë mbetur shumë pak”, tha ai për EO. 

Kompleksi memorial i dëshmorëve në fshatin Marec të Prishtinës, ka filluar që disa vite, por që nuk ka përfunduar ende. Këtë projekt që e nisi komuna e Prishtinës përveç një sasie betoni të vendosur aty tash e sa vite, komuna nuk e përfundoj asnjëherë.

Në lidhje më këtë drejtori i Agjencisë për Menaxhimin e Komplekseve Memoriale, Bislim Zogaj, tha se nëse ky projekt nuk përfundon gjatë këtij viti kjo Agjenci do të marr përsipër këtë projekt në vitin e ardhshëm.

Zogaj tha se Agjencia që udhëheqë ai është institucion kompetent për përkujdesjen e memorialëve që kanë të bëjnë me luftën, por që sipas tij, për shkak të stafit të vogël që kanë ata kanë vepruar në bazë të kërkesave që kanë ardhur nga komuna nga shoqatat në lidhje me projektet.

“Institucion shtetëror për përkujdesjen e memorialëve të dëshmoreve çka ka të bëjë me luftën e UCK-së institucion kompetent është Agjencia për Menaxhimin e Komplekseve Memoriale. Ne e kemi një staf të vogël të punëtorëve dhe e kemi të pa mundur ne të dalim në teren dhe t’i vërtetojmë prioritetet, ma shumë ne kemi vepruar në bazë të kërkesave që kanë ardhur nga komuna nga shoqatat, po edhe nga ish luftëtarët. Fatkeqësisht këtë projekt ende as një herë nuk ka ardhur në agjenci dikush për këtë projekt, ne kemi realizuar dy projekte të tjera në Marec dy projekte më të vogla edhe ato të dëshmorëve”, tha ai.

“Ky projekte që edhe unë e kam parë për herë të parë para disa dite dhe jam interesuar dhe kam parë që ky projekt ka filluar nga komuna e Prishtinës para disa viteve, janë shpallur procedurat kanë dështuar, kanë filluar kanë dështuar, që fatkeqësisht tekë ne nuk është drejtuar për këtë projekt. Por që nuk realizohet as gjë deri në vitin tjetër sigurisht se ne si Agjenci do të merrem me këtë projekt për vitin e ardhshëm”.

“Ne e kemi të pa mundur gjatë vitit me shti projekte të reja, se ne nuk kemi të hyra vetanake kemi vetëm buxhetin nga shteti. Edhe ky projekt është e pa mundur që ne të bëjmë diçka këtë vit, por në qoftë se nuk përfundon komuna apo dikush tjetër që është me herët, ne patjetër që vitin tjetër do ta parashohim që ta fusim në buxhet edhe do ta realizojmë”, tha ai. 

Të ngjashme